Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε την απονομή των φετινών Όσκαρ. Όμως, όπως είναι γνωστό, ένα Όσκαρ δε σημαίνει απαραίτητα και μια καλή ταινία. Όπως, αντίστροφα, πολλές πολύ αγαπημένες και κλασικές ταινίες, τελικά δεν έχουν ούτε ένα Όσκαρ. Στο σημερινό μας αφιέρωμα, σας παρουσιάζουμε δέκα από αυτές.
Edward Scissorhands (1990)
Ένα κλασικό παραμύθι από τον Tim Burton, στην καλύτερη του εποχή.
Είναι η ιστορία του Ψαλιδοχέρη, ο οποίος όπως δηλώνει το όνομα του, αντί για χέρια έχει ψαλίδια. Τον βλέπουμε καθώς προσπαθεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία μιας τυπικής κωμόπολης της Αμερικής στη δεκαετία του 60.
Προτάθηκε για βραβείο makeup, το οποίο άξιζε, αλλά δεν κέρδισε. Σίγουρα όμως και ο Johnny Depp άξιζε ένα βραβείο για μια από τις κορυφαίες του ερμηνείες.
The Big Lebowski (1998)
Μέχρι και σήμερα, ο Dude είναι η πιο cult ταινία αδελφών Coen, και παραμένει ένα αριστούργημα.
Ο Jeff Bridges υποδύεται έναν χασικλή, ο οποίος λόγω συνωνυμίας με έναν πολύ πλούσιο επιχειρηματία μπλέκει σε μια χωρίς και πολύ νόημα περιπέτεια.
Η ταινία δεν είχε καμία υποψηφιότητα για Όσκαρ, αν και είχε πολύ δυνατές ερμηνείες από τους Jeff Bridges και John Goodman.
Reservoir Dogs (1992)
Το να φτιάξεις μια κλασική ταινία στην πρώτη σου απόπειρα είναι όνειρο κάθε κινηματογραφιστή. Αυτό το κατάφερε ο Quentin Tarantino με το Reservoir Dogs.
Πρόκειται για την ιστορία μιας ομάδας κακοποιών οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν μια ληστεία, όμως ένας από αυτούς δουλεύει για την αστυνομία.
Ίσως οι πιο έξυπνοι διάλογοι σε ταινία του Tarantino, που έτσι κι αλλιώς είναι master στο είδος. Και φυσικά πρωτότυπο σενάριο.
Η ταινία δεν πήρε ούτε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Βέβαια, η ακαδημία μετά πλήρωσε το χρέος της, στο Pulp Fiction, αλλά και αργότερα.
American Psycho (2000)
Στο American Psycho συναντάμε τον Christian Bale, ο οποίος υποδύεται έναν ψυχοπαθή. Πάλι μιλάμε για μια ταινία που αμέσως θεωρήθηκε κλασική αλλά φυσικά αγνοήθηκε από τις υποψηφιότητες.
Η ερμηνεία του Christian Bale έχει μείνει στην ιστορία και σίγουρα άξιζε Όσκαρ.
Leon: The Professional (1994)
Μια από τις κλασικές ταινίες, σε σκηνοθεσία του Luc Besson, η οποία έκανε γνωστή την 12χρονη τότε Natalie Portman στον πρώτο της ρόλο, ενώ ήταν και μια από τις πρώτες ταινίες που ανέδειξαν το ταλέντο του Gary Oldman.
Εξιστορεί την ιστορία της Mathilda, την οποία παίρνει υπό την προστασία ο Leo, ένας πληρωμένος δολοφόνος που υποδύεται ο Jean Reno, και προσπαθούν να πάρουν εκδίκηση μαζί για τη δολοφονία της οικογένειας της.
Αν και η ερμηνεία του Gary Oldman σίγουρα ήταν οσκαρική, η Ακαδημία δεν τα πήγαινε πολύ καλά με τις Ευρωπαϊκές παραγωγές. Έτσι δεν πήρε καμία υποψηφιότητα.
The Terminator (1984)
Μια από τις πιο κλασικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, από τον James Cameron, με πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger.
Η ταινία ξεκίνησε ένα από τα πιο δυνατά franchise που υπάρχουν, αλλά έθεσε και τις βάσεις για πάρα πολλές ταινίες που έχουν να κάνουν με ταξίδια χρόνου και δυστοπικό μέλλον. Παράλληλα ήταν και από τις πρώτες ταινίες που “φαντάστηκαν” τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ταινία δεν πήρε ούτε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, ούτε καν για τα ειδικά εφέ, όπου επίσης έκανε θαύματα.
Φυσικά ο Cameron πήρε την εκδίκηση του, αφού πλέον είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες στην ιστορία.
Fight Club (1999)
Ποιος δεν ξέρει το Fight Club; Η συνάντηση του Edward Norton και του Brad Pitt, οι οποίοι φτιάχνουν ένα κρυφό fight club. Ο πρώτος κανόνας; Δεν μιλάς ποτέ για το Fight Club!
Σε σκηνοθεσία David Fincher, το Fight Club σίγουρα είχε ένα από τα πιο πρωτότυπα σενάρια που έχουμε δει, με πολύ δυνατή ανατροπή (που δεν θα κάνουμε spoil και ας έχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια).
Πέρα από το δυνατό πρωταγωνιστικό δίδυμο, στην ταινία παίζει και η Helena Bonham Carter, σε μια από τις πιο καλές της ερμηνείες.
Η ταινία πήρε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, για τα καλύτερα εφέ, πράγμα που για πολλούς θεωρήθηκε προσβλητικό αν σκεφτεί κανείς το πόσο δυνατές ερμηνείες είχε η ταινία, πόσο δυνατό σενάριο, αλλά και σκηνοθεσία.
Τελικά δεν κέρδισε ούτε σε αυτό.
The Shining (1980)
Η Λάμψη είναι ένα από τα πιο κλασικά θρίλερ, με πρωταγωνιστή τον Jack Nicholson, σε σκηνοθεσία του Stanley Kubrick. Το σενάριο βασίζεται σε βιβλίο του Stephen King.
Είναι η ιστορία ενός συγγραφέα, του Jack Torrance, ο οποίος ξεκινάει δουλειά σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο. Αφού όμως μετακομίσει εκεί με την οικογένεια του, αρχίζει να βλέπει φαντάσματα και να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα.
Η ταινία έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη κουλτούρα, δημιουργώντας ακόμα και memes. Παράλληλα, πρόκειται για μια από τις πιο τεχνικά άρτιες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.
Δεν πήρε καμία υποψηφιότητα, με πολλούς να λένε ότι απλώς η Ακαδημία δεν ήθελε να δώσει βραβείο σε θρίλερ εκείνη την εποχή.
Σίγουρα άξιζε όμως τουλάχιστον το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Jack Nicholson
The Shawshank Redemption (1994)
Άλλη μια ταινία στη λίστα μας βασισμένη σε βιβλίο του Stephen King. Κάτι καλό ξέρει να κάνει…
Πρόκειται για την ιστορία του Andy Dufresne (Tim Robbins) που έχει φυλακιστεί άδικα για ένα έγκλημα που δεν έχει κάνει.
Αν και όταν βγήκε ήταν εισπρακτική αποτυχία, τελικά η ταινία απέκτησε πολύ γρήγορα φήμη στο κοινό και έχει φτάσει τελικά να θεωρείται επιτυχία από τα χρήματα που έβγαλε σε ενοικιάσεις. Επίσης, διαχρονικά είναι η πρώτη ταινία σε βαθμολογία στο IMDB, και αυτό κάτι λέει.
Υπήρξε υποψήφια για 7 όσκαρ, αλλά όμως δεν κέρδισε κανένα!
Scarface (1983)
Το Scarface είναι μια από τις πιο κλασικές ταινίες του Al Pacino, σε σκηνοθεσία του Brian De Palma και μεγάλη συνεισφορά στο σενάριο από τον Oliver Stone.
Αφηγείται την ιστορία του Tony Montana, ο οποίος προσπαθεί από πρόσφυγας να γίνει ο πιο ισχυρός αρχηγός της μαφίας ναρκωτικών του Μαϊάμι.
Παρά τα ισχυρά ονόματα, η ταινία αρχικά πήρε πολύ αρνητικές κριτικές από τους κριτικούς κινηματογράφου, εξαιτίας της βίας που περιέχει η ταινία. Έτσι δεν είχε καμία υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Παρ’ όλα αυτά, έμεινε στη συνείδηση του κόσμου ως μια από τις πιο σημαντικές ταινίες του είδους, που επηρέασε με πάρα πολλούς τρόπους τη σύγχρονη κουλτούρα. Αναφορές για το Scarface θα δούμε παντού, ακόμα και σε video games. Για παράδειγμα το Vice City βασίζεται άτυπα στην ιστορία του Tony Montana.