Οι Μεγαλύτερες αποτυχίες της Disney – Geekdom Cinema/TV

Οι Μεγαλύτερες αποτυχίες της Disney – Geekdom Cinema/TV

1179 views
0

Στις μέρες μας η Disney είναι η κύρια δύναμη στον χώρο του θεάματος, όσο αφορά τις ταινίες αλλά και τις ταινίες animation, με τις ταινίες της Marvel και τα Star Wars. Ωστόσο, κατά την προηγούμενη εικοσαετία, ήταν πολύ δύσκολο για ένα studio να καταφέρει να βγάζει ταινίες με σταθερό ρυθμό και πολλές φορές δεν κατάφερνε να δημιουργήσει κάποια αρκετά πετυχημένη προσοδοφόρα ταινία.

Εδώ θα αναφέρουμε κάποιες ταινίες της Disney, στις οποίες έβαλε σχεδόν όλα τα λεφτά της “στο τραπέζι” και σχεδόν φαλίρισε.

The Black Hole

The Black Hole

Η πρώτη προσπάθεια της Disney να χρησιμοποιήσει προς όφελός της, την επιτυχία του Star Wars, έγινε με την ταινία “The Black Hole“. Μια οπτικά άσχημη ταινία, με αρκετά καλό σενάριο. Επιπλέον, μέχρι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή της κυκλοφορίας της, ήταν η ακριβότερη ταινία που είχε κάνει ποτέ η Disney. Δυστυχώς, τα έσοδα της ταινίας ήταν μηδαμινά σε σχέση με το budget της και σε μικρό χρονικό διάστημα ξεχάστηκε.

Condorman

Condorman

Στην ταινία αυτή, ο συγγραφέας ενός κόμικ γίνεται ο χαρακτήρας που έχει δημιουργήσει, με σκοπό να σταματήσει μία σοβιετική συνωμοσία. Ονομάστηκε ως μία από τις χειρότερες ταινίες του 1981 και κόστισε στην Disney περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, κάτι το οποίο σχεδόν έκλεισε το studio.

Dragonslayer

Dragonslayer

Η έξυπνη ιστορία και τα θαυμάσια visual effects, δεν ήταν αρκετά για να σώσουν το “Dragonslayer” από την ολική καταστροφή. Η ταινία κόστισε 18 εκατομμύρια δολάρια και πρόσφερε μόλις 14 εκατομμύρια δολάρια έσοδα. Το timing της κυκλοφορίας της βέβαια δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου, καθώς η πρεμιέρα του “Dragonslayer“, ακολούθησε χρονικά την πρεμιέρα του “Superman 2” και του “Indiana Jones: Riders of the Last Ark“. Κάτι που χειροτέρεψε δραματικά τα έσοδα της ταινίας στο Box Office

Tron (1982)

Tron (1982)

Με το “TRON“, η Disney κατάφερε να εισάγει τους θεατές στον πρωτόγνωρο ψηφιακό κόσμο ενός προγράμματος υπολογιστή. Για την εποχή της, η ταινία ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά τα visual effects. Ωστόσο, τα έσοδα του “TRON” ήταν μόνο 33 εκατομμύρια δολάρια. Όπως κι όλες οι ταινίες σε αυτήν την λίστα, έτσι κι αυτή, ήταν μία μη κερδοφόρα ταινία για την Disney.

The Black Cauldron

The Black Cauldron

The Black Cauldron ή στα ελληνικά “Το Μαύρο Καζάνι”, ήταν η πρώτη ταινία της Disney, που δέχτηκε βαθμολογία PG. Ταυτόχρονα, ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε CGI κι η ακριβότερη ταινία κινουμένων σχεδίων που είχε γίνει μέχρι τότε. “Το Μαύρο Καζάνι” έβγαλε μόνο το μισά έσοδα από ότι χρειάστηκε για να φτιαχτεί, κάτι το οποίο σχεδόν χρεοκόπησε το studio για ακόμη μία φορά.

The Rescuers Down Under

The Rescuers Down Under

The Rescuers Down Under” ή ελληνιστί “Μπερνάρ και Μπιάνκα: Περιπέτειες στην Άκρη της Γης”, ήταν μία από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney, που κυκλοφόρησε κατά την διάρκεια της “χρυσής” εποχής των ταινιών κινουμένων σχεδίων. Η ταινία με τον Μπερνάρ και την Μπιάνκα, απέφερε μόνο 27 εκατομμύρια δολάρια στο Box Office. Επίσης, είχε την κακοτυχία (κι αυτό) να συμπέσει η πρεμιέρα του, μαζί με την ταινία “Home Alone (Μόνος στο Σπίτι).

 The Rocketeer

The Rocketeer

Για πολλούς, ακόμα και σήμερα η ταινία “The Rocketeer” είναι μία από τις καλύτερες πρώιμες ταινίες ηρώων. Παρόλα αυτά, η ταινία απέφερε μόλις 46 εκατομμύρια δολάρια έσοδα, ενώ το κόστος της έφτασε τα 40 εκατομμύρια. Αυτή η διαφορά των 6 εκατομμυρίων, στάθηκε αρκετή για να μην γυριστεί η συνέχειά της και να γίνει ίσως μία πετυχημένη σειρά ταινιών.

Mighty Joe Young

Mighty Joe Young

Η ταινία “Mighty Joe Young”, ήταν ένα (ακριβό) remake της ομώνυμης ταινίας του 1949. Κόστισε 90 (!) εκατομμύρια δολάρια και έφερε πίσω μόνο 50. Παρά το γεγονός, ότι έδωσε στην Charlize Theron τον πρώτο της ρόλο και κέρδισε όσκαρ για τα θαυμάσια visual effects, η ταινία ξεχάστηκε πολύ γρήγορα.

Atlantis: The Lost Empire

Atlantis: The Lost Empire

Η “Χαμένη Ατλαντίδα” ή στα αγγλικά “Atlantis: The Lost Empire“, κόστισε περίπου 90-120 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργηθεί κι έφερε πίσω το σεβαστό ποσό των 180 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η Disney είχε μεγαλύτερα σχέδια, όπως την δημιουργία ενός θεματικού πάρκου στην Disneyland και μία σειρά στην τηλεόραση, τα οποία κι ακυρώθηκαν.

Treasure Planet

Treasure Planet

To “Treasure Planet” ή αλλιώς  “Ο Πλανήτης των Θησαυρών”, είναι μία παραλλαγή της ταινίας κινουμένων σχεδίων “Το Νησί του Θησαυρού”, μόνο που έχει steampunk visuals και περιλαμβάνει εξωγήινους, ταξίδια στο διάστημα και cyborg. Η ταινία δέχτηκε κάποιες θετικές κριτικές κι ακόμα έχει τους θαυμαστές της. Ωστόσο, εισέπραξε 110 εκατομμύρια δολάρια, ενώ είχε budget 140 και θεωρήθηκε (ορθώς), μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες τις ιστορίας της Disney. Υπήρχαν πλάνα για δεύτερη ταινία, τα οποία όμως ακυρώθηκαν μετά την αποτυχία της πρώτης.

Around The World in 80 Days

Around The World in 80 Days

Σε αυτή την περίεργη αναπαράσταση του βιβλίου του Ιουλίου Βερν, πρωταγωνιστούν ο Steve Coogan ως ένας θαυμαστής των αερόστατων κι ο Jackie Chan ως ο βοηθός του. Η ταινία κόστισε 110  εκατομμύρια δολάρια κι έφερε πίσω περίπου 72 εκατομμύρια.

Prince Of Persia: The Sand of Time

Prince Of Persia: The Sand of Time

Μία από τις ακριβότερες δραματοποιήσεις ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μία από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες ταινίες της, όσον αφορά την διαφορά εσόδων-εξόδων τουλάχιστον. Το “Prince of Persia“, είναι μία ταινία που κόστισε 200 και εισέπραξε 336 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό ήταν σχεδόν ικανοποιητικό αλλά όχι αρκετό για την δημιουργία ενός sequel.

The Sorcerer’s Apprentice

The Sorcerer’s Apprentice

Σχεδόν μαζί με το “Prince of Persia“, η Disney έφερε στην μεγάλη οθόνη ως stand alone ταινία, ένα σκετσάκι από το υπέροχο “Fantasia” (1940),με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage. Οι κακές κριτικές και τα έσοδα, τα οποία έφτασαν τα 63 εκατομμύρια δολάρια ενώ το budget ήταν 150, “θύμισαν” στην Disney πώς ίσως ο συμπαθής κατά τα άλλα Cage, ίσως να μην ήταν η καλύτερη επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Tron Legacy

Tron Legacy

Η πρώτη ταινία “TRON“, όπως είδαμε και νωρίτερα στην λίστα, μπορεί να μην έκανε χρηματική επιτυχία, αλλά με το πέρασμα των χρόνων δημιούργησε πολλούς θαυμαστές κι έγινε κομμάτι της pop culture. Αυτό το γεγονός οδήγησε την Disney, στην παραγωγή του remake της, “Tron Legacy“. Η ταινία έβγαλε 400 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το budget της ήταν μόλις 170 εκατομμύρια δολάρια. Θα αναρωτηθείτε ευλόγως λοιπόν, γιατί η ταινία είναι στην λίστα με τις αποτυχημένες; Η απάντηση είναι πώς αν κι υπήρχαν σχέδια για τριλογία και σειρά, έπεσαν στο κενό, προς μεγάλη απογοήτευση των απανταχού οπαδών της.

John Carter

John Carter

Το βιβλίο του Edgar Rice Burroughs με τον John Carter, ήταν η έμπνευση για πολλές SciFi ταινίες όπως το Star Wars, το Superman κλπ. Δυστυχώς, όταν δημιουργήθηκε η ταινία, το γενικότερο θεματικό πλαίσιο της δεν ήταν κάτι πρωτότυπο. Οι κριτικές ήταν αρνητικές κι η ταινία εισέπραξε 284 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το budget της ήταν 263 εκατομμύρια. Αν προσθέσουμε και την διαφημιστική δαπάνη της, το τελικό budget άγγιξε τα 350 εκατομμύρια δολάρια.

The Lone Ranger

The Lone Ranger

Το “The Lone Ranger” προσπάθησε να κάνει για το cowboy genre, ότι έκανε το “Pirates of The Caribbean” για το αντίστοιχο “πειρατικό”. Μόνο που απέτυχε παταγωδώς.  Η ταινία έβγαλε μόνο 10 εκατομμύρια περισσότερα από το budget της, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα 150 εκατομμύρια δολάρια για την διαφήμιση της ταινίας. Αν δεν σας φτάνουν τα αρνητικά νούμερα, να τονίσουμε πώς η ταινία δέχτηκε δριμεία κριτική για το cast, την σκηνοθεσία και τα visual effects.

 

Αυτές είναι κάποιες από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Disney. Κάποιες από αυτές είναι αγαπητές σε πολύ κόσμο. Προσωπικά λατρεύω την “Χαμένη Ατλαντίδα”, τον  “Πλανήτη των Θησαυρών”, το “Prince of Persia, ο John Carter και η ταινία Tron Legacy είναι ταινίες, τις οποίες μπορώ άνετα να δω ξανά και ξανά. Εσάς ποια ή ποιες από τις παραπάνω ταινίες θα μπορούσατε ευχάριστα να δείτε ξανά και ξανά;

(πηγή)

About author
MrGreekSurvivor

MrGreekSurvivor

Ξεκίνησα να παίζω games από πολύ μικρή ηλικία και απο τότε κόλησα! Ασχολούμε με games, ταινίες, σειρές, anime και πολλά άλλα που αφορούν τον geek κόσμο.