Οι 10 Retro Gaming κονσόλες που χρειάζεσαι στη συλλογή σου – Geekdom Lists

Οι 10 Retro Gaming κονσόλες που χρειάζεσαι στη συλλογή σου – Geekdom Lists

1834 views
0

Στις μέρες μας, σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον από μια gaming κονσόλα. Πλέον, με την πρόοδο της τεχνολογίας, έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε στα χέρια μας συσκευές, οι οποίες πραγματικά μόνο καφέ δεν κάνουν. Ανάλυση 4K, πρόσβαση στο internet, λήψη παιχνιδιών κι εφαρμογών, είναι μερικές από τις χιλιάδες δυνατότητές τους. Ωστόσο, αξίζει να ανατρέξουμε λίγο πίσω στο παρελθόν και να δούμε από που ξεκίνησε όλη αυτή η εξέλιξη των παιχνιδομηχανών. Φυσικά, αναφερόμαστε στις παλιές, καλές και αγαπημένες Retro Consoles, με τις οποίες πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε. Μια εποχή, όπου κυρίαρχες εταιρείες στο χώρο του gaming ήταν οι SegaNintendo κι Atari. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει τις 10 καλύτερες κονσόλες που δεν πρέπει να λείπουν από τη συλλογή κανενός ατόμου που αυτοχαρακτηρίζεται ως γνήσιος και φανατικός gamer.

 

#1 Sega Dreamcast

Retro Consoles

Το Dreamcast είναι μια κονσόλα παιχνιδιών που κυκλοφόρησε η Sega στις 27 Νοεμβρίου 1998 στην Ιαπωνία, στις 9 Σεπτεμβρίου 1999 στη Βόρεια Αμερική και στις 14 Οκτωβρίου 1999 στην Ευρώπη. Ήταν η πρώτη που ανήκε στην έκτη γενιά κονσολών βιντεοπαιχνιδιών, που προηγούνται του PlayStation 2 της Sony, του GameCube της Nintendo και του Xbox της Microsoft. Το Dreamcast ήταν η τελευταία κονσόλα της Sega, σηματοδοτώντας έτσι και το τέλος των 18 χρόνων της εταιρείας, στην αγορά της κονσόλας.

 

#2 Super Nintendo (SNES)

Retro Consoles

Το Super Nintendo Entertainment System (γνωστό και ως Super NES και SNES) είναι μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών τέταρτης γενιάς της Nintendo, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1990 στην Ιαπωνία και τη Βόρεια και Νότια Κορέα, το 1991 στη Βόρεια Αμερική, το 1992 στην Ευρώπη και το 1993 στη Νότια Αμερική. Το SNES είναι γνωστό στην Ιαπωνία ως Super Famicom. Η έκδοση της κονσόλας για τη Βόρεια Αμερική ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή της Ιαπωνίας, καθώς η κονσόλα και τα χειριστήριά της είχαν διαφορετικό σχεδιασμό. Η παραγωγή της κονσόλας συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 2003.

 

#3 Atari 7800

Retro Consoles

Το Atari 7800 είναι μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών που κυκλοφόρησε επίσημα από την Atari Corporation το 1986. Είναι σχεδόν πλήρως συμβατό με το Atari 2600 κι αποτελεί την πρώτη κονσόλα που έχει συμβατότητα με προηγούμενες, χωρίς τη χρήση πρόσθετων στοιχείων. Την εποχή που κυκλοφόρησε θεωρούταν προσιτή για τον μέσο όρο του πληθυσμού, με τιμή στα 140$.

 

#4 Magnavox Odyssey 2

Retro Consoles

Το Magnavox Odyssey 2, επίσης γνωστό ως Philips Odyssey 2, είναι μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών δεύτερης γενιάς, που κυκλοφόρησε το 1978. Πωλήθηκε στην Ευρώπη ως Philips Videopac G7000, στη Βραζιλία ως Philips Odyssey και στην Ιαπωνία ως Odyssey 2 (Oxydome 2). Το Odyssey 2 ήταν μία από τις τρεις βασικές κονσόλες σπιτιού, πριν από την συντριβή της αγοράς των video games το 1983, μαζί με το Atari 2600 και το IntelliVision. Το 2009, χαρακτηρίστηκε από το IGN ως η 21η μεγαλύτερη κονσόλα παιχνιδιών, από μια λίστα των 25.

 

#5 Sega Saturn

Retro Consoles

Το Sega Saturn είναι μια κονσόλα παιχνιδιών τηλεόρασης πέμπτης γενιάς που αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από την Sega στις 22 Νοεμβρίου 1994 στην Ιαπωνία, στις 11 Μαΐου 1995 στη Βόρεια Αμερική και στις 8 Ιουλίου 1995 στην Ευρώπη. Ο διάδοχος του επιτυχημένου Sega Genesis, έχει μια αρχιτεκτονική dual-CPU κι 8 επεξεργαστές. Τα παιχνίδια του είναι σε μορφή CD-ROM κι η βιβλιοθήκη παιχνιδιών του περιέχει πολλά τύπου arcade, καθώς και άλλα πρωτότυπα παιχνίδια.

 

#6 Nintendo Game Boy Advance

Retro Consoles

Το Game Boy Advance είναι μια φορητή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών έκτης γενιάς που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη Nintendo και κυκλοφόρησε στις 21 Μαρτίου 2001 στην Ιαπωνία με τιμή στα 9.800 γιεν, στις 11 Ιουνίου 2001 στη Βόρεια Αμερική με τιμή στα 149,99 δολάρια, στις 22 Ιουνίου 2001 στην Ευρώπη και την Αυστραλία με τιμή στα 109,99 ευρώ και στις 8 Ιουνίου 2004 στην Κίνα. Το Game Boy Advance, όπως και το Game Boy Color, διαθέτει έγχρωμη οθόνη και επεξεργαστή 32-bit. Οι ανταγωνιστές του ήταν το Neo Geo Pocket Color, το SwanCrystal που κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία, το GP32 που κυκλοφόρησε μόνο στην Νότια Κορέα, το Tapwave Zodiac και το N-Gage.

 

#7 Neogeo

Retro Consoles

Το Neogeo CD, που κυκλοφόρησε το 1994, είναι μια αναβάθμιση της αρχικής AES. Αυτή η κονσόλα χρησιμοποιεί CD αντί για κασέτες ROM. Οι τιμές των παιχνιδιών του ήταν χαμηλές, στα 50$, σε αντίθεση με τις κασέτες παιχνιδιών που κόστιζαν έως και 300$. Το σύστημα μπορεί επίσης να αναπαράγει CD ήχου.

 

#8 Sega Game Gear

Retro Consoles

Το Game Gear είναι μια φορητή κονσόλα παιχνιδιών 8-bit που κυκλοφόρησε από τη Sega στις 6 Οκτωβρίου 1990 στην Ιαπωνία, το 1991 στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, και το 1992 στην Αυστραλία. Αρχικά, ήταν αντίζηλος του Game Boy της Nintendo, του Atari Lynx και του TurboExpress της NEC. Το Game Gear, μοιράζεται μεγάλος μέρος του hardware του με το Master System και μπορεί να παίξει και δικά του παιχνίδια, πράγμα που γίνεται εφικτό με τη χρήση αντάπτορα. Αποτελούμενο από μια πλήρως έγχρωμη οθόνη, η Sega έκανε το κατάφερε να κάνει το Game Gear τεχνολογικά ανώτερο από το Game Boy. Η υποδοχή του από το κοινό ήταν ανάμεικτη, με επαίνους για την πλήρως έγχρωμη οθόνη του και έντονες κριτικές για το μεγάλο του μέγεθος, τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την ποιότητα της βιβλιοθήκης παιχνιδιών του.

 

#9 Nintendo Gamecube

Retro Consoles

Το Nintendo GameCube είναι μια κονσόλα έκτης γενιάς της Nintendo που κυκλοφόρησε μετά το Nintendo 64 και πριν το Wii, στην Ιαπωνία τον Σεπτέμβρη του 2001, ενώ στην Ευρώπη τον Μάιο του 2002Είναι η πρώτη παιχνιδομηχανή της Nintendo που δεν χρησιμοποιεί σαν αποθηκευτικό μέσο για τα παιχνίδια της κασέτες, αλλά mini-DVD, το οποίο ερχόταν σε αντίθεση με τους κύριους ανταγωνιστές της στην αγορά βιντεοπαιχνιδιών, Sony και Microsoft, που χρησιμοποιούσαν DVD. Το Gamecube πούλησε παγκοσμίως περί τα 21.740.000 κομμάτια. Ο επεξεργαστής του τρέχει στα 486 MHz.

 

#10 Sony PlayStation 2

Retro Consoles

Το PlayStation 2 ή PS2 είναι μια 128-bit κονσόλα παιχνιδιών έκτης γενιάς, η οποία κυκλοφόρησε από την εταιρεία Sony Computer Entertainment. Είναι ο διάδοχος του PlayStation 1 και ο πρόγονος του PlayStation 3. Η κατασκευή του ανακοινώθηκε το Μάρτιο του 1999 και κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα στην Ιαπωνία. Οι κύριοι ανταγωνιστές του ήταν το Dreamcast της Sega, το Xbox της Microsoft και το Gamecube της Nintendo. Το PS2 είναι η κονσόλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, έως σήμερα, έχοντας φτάσει τα 155,1 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2012. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, στις 4 Ιανουαρίου 2013 η Sony ανακοίνωσε την λήξη της παραγωγής της κονσόλας παγκοσμίως. Ο λόγος είναι το Playstation 3, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις 13 Δεκεμβρίου του 2013.

About author
Xenophon Papadopoulos

Xenophon Papadopoulos

Φοιτητής στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ. Gamer από μικρό παιδί με διάφορα είδη παιχνιδιών όπως racing, indie κ.α. Ασχολούμαι γενικότερα με τον χώρο της τεχνολογίας, τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό ιστοσελίδων και τη φωτογραφία. Επίσης, μου αρέσει πολύ η μουσική, η παραγωγή και η μίξη κομματιών.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.