GamesReviewsMount & Blade II: Bannerlord Review

Mount & Blade II: Bannerlord Review

Άξιζε η αναμονή;

-

Θυμάμαι να βλέπω πριν 6-7 χρόνια ενα livestream των δημιουργών της σειράς Mount & Blade οπού παρουσίαζαν το νέο παιχνίδι της σειράς. Είχα πάθει σοκ από το τι έδειχναν, ο ενθουσιασμός στο ύψιστο. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσαν να βγάλουν παιχνίδι καλύτερο απο το Mount & Blade: Warband. Ήρθε όμως η στιγμή που το έκαναν release στην Early Access του Steam.

Οι πρώτες εντυπώσεις, τότε, ήταν μέτριες προς κακές. Πολύ βαρύ, ”κενός” κόσμος, πάρα πολλά bugs και crashes. Ο ενθουσιασμός μου με κράτησε αρκετές ώρες προσπαθώντας να δω όλο το παιχνίδι. Το σύστημα smithing/crafting, οι βόλτες μέσα στις πόλεις και κάστρα, οι πολιορκίες, το καινούργιο skill tree, τα units, το multiplayer, όλα φαίνονταν ΟΚ. Απλά ΟΚ, τίποτα στο επίπεδο του Warband και μια απογοήτευση με είχε πιάσει. Θυμάμαι να σκέφτομαι ότι ίσως έκδοσαν το παιχνίδι μόνο για χρήματα.

2 χρόνια μετά: FULL RELEASE Mount & Blade 2: Bannerlord!

Το level design ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. Δεν έχω ξαναδεί τόσο καλοφτιαγμένα κάστρα σε βιντεοπαιχνίδι. Τα διάφορα πεδία μάχης (έχει ΠΆΡΑ πολλά) σε βάζουν να σκεφτείς τακτικές μάχης και στρατηγικές τοποθεσίες. Εγώ καμιά φορά κάθομαι και χαζεύω και την ομορφιά τους καμια φορά.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι, θα πω, μέτρια για την εποχή μας, δίνω όμως ένα πάσο γιατί είναι Open World Sandbox παιχνίδι. Θυμίζει λίγο σε γραφικά το Kingdom Come Deliverance (λίγο έως πολύ).

Το UI έχει μια στιλιστική επιλογή που ίσως κάποιος που δεν έχει παίξει Mount & Blade στο παρελθόν του φανεί περίεργο. Το UI του Open World δεν θυμίζει σίγουρα παιχνίδι του 2022, θα μπορούσαν οι πληροφορίες να δίνονται στον παίκτη διαφορετικά και να μην χανόταν τόσο το immersion κάθε φορά που βγαίνω από μία μάχη. Το UI της μάχης ή του πρώτου προσώπου γενικά, είναι minimal, έχει ρυθμίσεις ρεαλισμού και όταν θέλεις να δώσεις διαταγές στους διάφορους στρατιώτες σου νιώθεις ότι μπορείς να το κάνεις εύκολα και γρήγορα. Πολύ καλή δουλειά!

Το τελευταίο Development Update που ανακοινώνει τη επίσημη κυκλοφορία

Το gameplay. Δεν ξέρω τι να πρωτοπώ.

Το σύστημα μάχης, είτε πεζός είτε εφιππος είναι εξαιρετικά καλά! Μπορείς να διοικήσεις εκατοντάδες στρατιώτες το ίδιο εύκολα με δεκάδες. Αν σου αρέσει να είσαι στρατηγός και να δίνεις εντολές πάνω από έναν λόφο, μπορείς. Αν θέλεις να είσαι στις μάχες σώμα με σώμα με τον στρατό σου, μπορείς. Για μένα το σύστημα μάχης/εντολών είναι από τα καλύτερα που έχω δει σε παιχνίδι.

Το Mount & Blade gameplay είναι μέτριο, τα mechanics του trading/smithing δεν είναι κάτι το ξεχωριστό. Το κομμάτι του “διαχείριση πόλεων και χωριών” είναι ενδιαφέρον και εύκολο στη χρήση, αλλά και αυτό δεν είναι κάτι νέο(ούτε στη σειρά ,ούτε γενικά στα strategy games). Το σύστημα “βασίλεια-πόλεμοι-ειρήνη-vassals-γάμοι-παιδιά-κλπ” επίσης είναι απλό(ίσως υπερβολικά απλό) και σχετικά ενδιαφέρον.

- Advertisement -

Σε γενικές γραμμές το gameplay προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από δραστηριότητες και τρόπους να χαράξεις την δική σου πορεία και να παίξεις όπως εσύ θέλεις. Το role playing κομμάτι του παιχνιδιού ειναι Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ο.

Δεν θα πω κάτι για το multiplayer, δεν με τράβηξε ιδιαίτερα οπότε δεν έχω και εμπειρία ώστε να πω δυο πράγματα.

Τεχνικός Τομέας

Το performance και τα bugs έχουν βελτιωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Ούτε ένα crash δεν μου έχει τύχει, τα loading times όσο πιο γρήγορα γίνονται και γενίκα ακόμα και 1000 στρατιώτες να υπάρχουν δεν κολλάει καθόλου(+έχει πολλές ρυθμίσεις για τα γραφικά και το performance)

Το ΕΠΙΚΑ ΚΑΛΟ γεγονός είναι ότι το παιχνίδι έχει mods(+steam workshop) και υπάρχουν απίστευτα mods (Game of Thrones mod, απλά OUT OF THIS WORLD)

Τελικές σκέψεις και κρίση

Αν σου αρέσει ο μεσαίωνας και το role playing είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια για σένα, στο προτείνω ανεπιφύλακτα. Δεν μου αρέσει να συγκρίνω παιχνίδια αλλά θα το κάνω μόνο και μόνο γιατί δεν γράφω καλά κειμενα). Το Mount & Blade 2: Bannerlords είναι σαν το πάντρεμα του Kingdom Come: Deliverance με το Total War franchise. Αν πρέπει να βάλω βαθμολογία, θα βάλω 8.9/10.

Και μια ιστορία

Παρακάτω έχω γράψει κάτι που συνέβη πριν λίγες μέρες στο παιχνίδι και ήθελα να το μοιραστώ με κάποιον.

Είναι το επόμενο πρωί μιας τεράστιας βραδυνής πολιορκίας ενός κάστρου του βασιλείου που έχουμε πόλεμο αυτόν τον καιρό. Ο στρατός μου έχει δεκάδες τραυματίες και ακόμα θρηνώ αυτούς τους πανακριβους ιππείς.

Στον δρόμο μας για την κοντινότερη φιλική πόλη, ώστε να πουλήσω το τόσο δύσκολα κερδισμένο loot και να αναρρώσουν οι τραυματίες, ο Count Rochabarth μας επιτίθεται. Ο στρατός του στο ίδιο μέγεθος με εμάς, με διπλάσιους τοξότες από το πεζικό μου, η μάχη φαίνεται 100% χαμένη.

Σκέφτομαι τι τακτική να ακολουθήσω καθώς βλέπω τους τοξότες του στον ορίζοντα να πλησιάζουν.

Το βρήκα!

Κάνω σήμα στους 12 καβαλάρηδες μου να με ακολουθήσουν και το υπολοιπο πεζικό να κάνει τοίχος με τις ασπίδες τους. 13 αλογα κάνουμε υποχώρηση και χανόμαστε στο δάσος ενώ το πεζικό δεχεται καταιγίδα από βέλη και σιγά σιγά πλησιαζει το εχθρικό πεζικό.

2 λεπτά μετά είμαστε εκτός οπτικού πεδίου του αντιπάλου οπότε τρέχουμε τόσο γρήγορα και βρισκόμαστε στα δεξιά των τοξοτών του αντίπαλου. Παύση. Απολαμβάνω την ησυχία και βλέπω λίγο στο βαθος το πεζικό να είναι σε σωμα με σωμα μάχη και να δέχεται βέλη. Χαμένη υπόθεση, νεκροί στις δεκάδες ήδη.

Δίνω την εντολή και ξεκινάμε. 13 ιππεις με τα καλύτερα δόρια, πανοπλίες και άλογα. Τρέχουμε προς τους αντίπαλους τοξότες, τα δόρια μας χαμηλώνουν, με την μύτη να κοιτάει τους τοξότες. Ακούγονται οι αλύσιδες απο τις πανοπλίες μας και το βαρύ πάτημα των αλόγων μας και ξαφνικά!

Κάνουμε επαφή με τους τοξότες, δεν ηξεραν τι τους χτυπησε. Σαν ζεστό μαχαίρι στο βούτυρο τους κόψαμε. Με την πρώτη επαφή κοντά στους 40 νεκρούς. Στο δεύτερο περασμα λίγα λεπτα μετα, άλλοι τόσοι. Ακούγεται σήμα υποχώρησης των τοξοτών. Επόμενος στόχος η πλάτη του πεζικού του….

Λίγη ώρα μετά η μάχη αυτή που φαινόταν χαμένη από χέρι, νικήθηκε. Με την θυσία του πεζικού μου φυσικά αλλά νικήθηκε.


Το παιχνίδι θα το βρείτε στο Steam για 49,99 ευρώ.

Τον κωδικό του παιχνιδιού για το review, μας τον παρείχε η Enarxis.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του GeekDom.gr μέσα από το Google News.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛ.
Το motto που ζω τη ζωη μου είναι, "γιατί να κάνεις σήμερα, αυτό που μπορείς να αναβάλλεις για αυριο;"

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Τελευταία Άρθρα

7 Days Blood Moons – νέο spinoff από τους δημιουργούς του 7DTD

Οι δημιουργοί του 7 Days To Die, The Fun Pimps, ανακοίνωσαν ένα νέο spinoff game με τίτλο 7 Days Blood Moons.

Oscars 2024 – όλοι οι νικητές

Ολοκληρώθηκε η απονομή των φετινών Όσκαρ, με μεγάλο νικητή το Oppenheimer, αλλά και 4 βραβεία στο Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου.

Black Stone Machine, SiXforNinE, Rusty Bonez, Smokin Dame live

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, οι Black Stone Machine θα παρουσιάσουν την νέα τους δουλειά σε ένα release party στο Κύτταρο. Μαζί τους, οι SiXforNinE, Rusty Bonez και Smokin Dame

Vampire Dynasty: Το πρώτο Deep Dive video

Η Mehuman Games και η Toplitz Productions κυκλοφόρησαν το πρώτο deep dive video από το Vampire Dynasty, στο οποίο μας δείχνει παρασκήνια από το development.

Μην Χάσεις

Zone01 Athens: Ενημέρωση των πρώτων υποψήφιων προγραμματιστών

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε το πρώτο “Check-In Event” στις νέες εγκαταστάσεις του Zone01 Athens στην Νέα Ιωνία.

New Year’s Resolutions με τη Sober

Η Sober έρχεται στην ομάδα του GeekDom και μας...

Μπορεί να σου αρέσουν
προτεινόμενα για εσένα