Την πρώτη του Σεπτέμβρη, πολλοί Streamer στο Twitch οργανώνουν το #ADayOffTwitch. Μια κίνηση διαμαρτυρίας προς την πλατφόρμα, για τα ελλιπή μέτρα που έχει πάρει προς την αντιμετώπιση σε επιθέσεις μίσους.

Αν και η κίνηση έχει ξεκινήσει από το εξωτερικό, εμείς ρωτήσαμε την Ελληνική κοινότητα. Οι Streamer στην Ελλάδα έχουν δεχτεί τέτοιες επιθέσεις; Θα συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση;

Ας δούμε τις απαντήσεις:

1ThiosVenom

Όσον αφορά κάποια από τα προβλήματα που μαστίζουν το Twitch, όπως επιθέσεις μίσους, “τρόλλινγκ”, view/follow botting, κατά τη γνώμη μου υπάρχει λύση και είναι απλή. Επιβεβαίωση στοιχείων με ταυτότητα ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο, όπως γίνεται με τους affiliate και partner Streamers. Αυτομάτως παύουν να υπάρχουν bot accounts και οι κακεντρεχείς σοβαρεύονται γιατί παύουν να είναι πρακτικά ανώνυμοι, αφού με μία απλή καταγγελία στη ΔΗΕ με τα κατάλληλα αποδεικτικά είναι πλέον ένοχοι και οδηγούνται στη δικαιοσύνη! Καμία σχέση δηλαδή με το υπάρχον καθεστώς ανωνυμίας που κάποιος κάνει ένα λογαριασμό σε δευτερόλεπτα και με μια VPN είναι ανώνυμος με αποτέλεσμα να κάνει το έργο της ΔΗΕ ακατόρθωτο ή ασύμφορο για να δράσει. Προφανώς αν το σκέφτηκα εγώ αυτό μπορούν και οι αρμόδιοι που εργάζονται και διευθύνουν το Twitch, αλλά σίγουρα υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν εφαρμόζεται…

Τώρα για το #ADayOffTwitch, μπορεί η πρόθεση να είναι μεν καλή αλλά δεν πιστεύω ότι είναι επαρκείς η αποχή μιας μέρας για να ανησυχήσουν τα “αφεντικά”. Υπάρχουν 2 λόγοι για αυτό, ο πρώτος είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του revenue βγαίνει από τους μεγάλους streamers των 7~10.000 viewers και πάνω και αυτοί είναι μόλις καμιά 300ριά άτομα, επομένως όλοι οι υπόλοιποι 9.360.000 ενεργοί streamers του Twitch (σύμφωνα πάντα με την μέτρηση του Απριλίου 21) δεν αποτελούν κάποιο τρομακτικό οικονομικό φόβητρο. Βάση όσων προανέφερα ερχόμαστε στον δεύτερο λόγο ο οποίος είναι η μία μέρα. Δεδομένου ότι δε θα είναι ολική η αποχή (ας είμαστε ρεαλιστές) δε θα προβληματιστεί πολύ το Twitch. Αν όμως ήταν για ένα μήνα τότε θα είχε πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο ακόμα και ας μη λαμβάνανε μέρος οι μεγάλοι streamers (τοπ 300π.χ.)

Βρείτε τον ThiosVenom στο Twitch και το Instagram.

2WriterD

Το Τwitch είναι η κύρια μορφή ψυχαγωγίας μου από το 2017 και ως ένας άνθρωπος με ιδιαίτερα γούστα, τα κύρια ενδιαφέροντα μου στην πλατφόρμα είναι ίσως και τα πιο «ενδεδειγμένα» για παρενοχλήσεις. Σχεδόν από την πρώτη στιγμή λοιπόν έχω πέσει σε σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια σε streamers όπως η Amouranth, η Misscoookiez στην αρχή και όσο μεγάλωνε η ελληνική κοινότητα και σε Ελληνίδες όπως οι Annoubi, sofini1 και άλλοι. Φυσικά δεν λείπουν και οι παρενοχλήσεις σε πιο mainstream streams όπως ένα περιστατικό που θυμάμαι μεταξύ Hayate Kirino και UΗ fans που ευτυχώς με την ψυχραιμία των δύο πλευρών τέλειωσε γρήγορα.

Το ιντερνετικό geek – nerd κοινό πάντα είναι μπροστά στις εξελίξεις και πάντα φέρνει προοδευτικές ιδέες αποβάλλοντας κάθε προαγωγή μίσους. Αυτό το κοινό πρέπει να ακούσει η πλατφόρμα αφήνοντας στην άκρη τις απαρχαιωμένες corporate πρακτικές , να κάνει επιτέλους τη διαφορά προασπίζοντας την αξιοπρέπεια και την ζωή κάθε ανθρώπου.

3Megaptera_

Συχνά υπάρχουν livestreams είτε δικά μου είτε άλλων streamers όπου στο chat υπάρχει λεκτικό bullying, συνήθως για την εμφάνιση του καθενός, ακόμα και σε ακραίο βαθμό. Αυτό υπάρχει κυρίως σε θηλυκότητες, άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία, άτομα με περισσότερα ή λιγότερα κιλά από τα στερεοτυπικά standard της κοινωνίας.

Πριν από κάποιους μήνες σε livestream παρέα με φίλη μου, ομάδα ατόμων μπήκε στο chat μετά από εντολή που δόθηκε, όπως είδα μετά, σε γνωστό discord server. Τα σχόλια στο chat ήταν ακραία σεξιστικά και υβριστικά όπως εξίσου και στον discord server όπου κανένας admin δεν έκανε κάτι για αυτό.

Το twitch από πλευράς του θεωρώ ότι δεν έχει κάνει τίποτα το συνταρακτικό ώστε να προστατέψει τους creators του. Κάνει επιφανειακές κινήσεις και τίποτα το ουσιώδες, για παράδειγμα θα έπρεπε ο καθένας μας να φτιάχνει το account του με Id Verification ώστε να μην νιώθουν άνετα πίσω από την ανωνυμία που τους παρέχει το Twitch Account και να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη.

Προσωπικά, δεν θα πάρω μέρος στην ημέρα εκτός του Twitch γιατί θεωρώ ότι η αλλαγή δεν θα μπορέσει να έρθει από 5,10,20,30 μικρούς – μεσαίους streamers. Το twitch ανήκει σε μια πολυεθνική που βασικός της στόχος είναι το κέρδος, αν δεν την “χτυπήσουν” τα “μεγάλα κεφάλια” των Streamers δεν θα αλλάξει τίποτα είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Ακολουθήστε την Megaptera_ στο Twitch

4Oldschool

Είμαι στην πλατφόρμα κυριολεκτικά σχεδόν από τη στιγμή που άνοιξε ως θεατής. Ξεκίνησα τα πρώτα streams το 13. Από τότε μέχρι τώρα έχω δει πολλά και έχω βιώσει επίσης. Κάποτε ήταν το κλασικό flame που θα έκανε κάποιος ακόμα και σε game. Πλέον έχω συναντήσει μέχρι και οργανωμένα attacks με σκοπό να ρίξουν την ψυχολογία κάποιου χωρίς λόγο. Πολλές φορές, ούτε καν γιατί μισούν το άτομο…απλά έτυχε να το βρουν Online.

To Twitch κάνει ανά περιόδους πολύ επιφανειακά πράγματα και όχι κάτι ριζικό. Από το 18 λέει μόνιμα “θα”, το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργήσει double standards με βάση το πως έκρινε τι είναι κακό και τι όχι.

Κάτι που θα μπορούσε να κάνει και φωνάζω για αυτό, είναι η ταυτοποίηση με ταυτότητα για όσους θέλουν να παρακολουθούν πχ slots/casino και μετά τηλεφωνικό verification. Και τα δύο με τον άλφα ή βήτα τρόπο τα παρακάμπτει κάποιος αλλά όχι έτσι απλά οπότε σίγουρα θα καθυστερήσει κόσμο, θα τους ξενερώσει ή θα αποτρέψει… Αλλά σίγουρα θα του φοβίσει. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να κάνει μήνυση στους χρήστες με ακραίες συμπεριφορές μιας και το Site μπορεί να τον εντοπίσει. Ένας χρειάζεται για να σταματήσουν όλοι.
Τώρα όσον αφορά την κίνηση του “μια μέρα χωρίς Twitch”, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Όσες απεργίες κι αν κάνεις σε ένα μέσο που είναι μονοπώλιο, δε θα ασχοληθεί κανένας. Μια εταιρεία αλλάζει εάν χάνει λεφτά, όχι εάν ο κόσμος έχει παράπονο στα λόγια.

Ακολουθήστε τον Oldschool στο Twitch

5Galanias

Όπως όλοι οι συνάδελφοι, αλλά και δεδομένο της ώρας που στριμάρω (κυρίως βραδινές ώρες), λογικό είναι να έχω δεχθεί και να έχω πέσει θύμα μπουλινγκ, τρολλινγκ και οργανωμένων hate raid από φυσικά άτομα που για εμένα είναι το χειρότερο.

Επίσης, μία άλλη μορφή επίθεσης είναι το view και follow botting που ακόμα δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο γίνεται.

Το twitch από πλευράς του, όπως και η κάθε φυσική επιχείρηση, έχει ως υποχρέωση να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τον στριμερ του (εργαζόμενο του), κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει κοιτώντας μόνο τα μεγάλα κεφάλια και τους στριμερ με τεράστιο κοινό και όλους τους υπόλοιπος μεσαίας και μικρής τάξης να τους έχει ακάλυπτους. Ευελπιστούμε να δούμε κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Καταλυτικά, βλέπω θετικά την κίνηση από άποψη ακτιβισμού αλλά επί της ουσίας από πρακτικότητα δεν βοηθάει πουθενά γιατί με μία μέρα αποχής δεν χάνει λεφτά το τουιτς και μη ξεχνάμε ότι και η συνδρομή είναι για έναν μήνα. Επιπλέον, το revenew που παράγουν εκατομμύρια στρίμερς δεν συγκρίνεται με αυτό των τοπ 100 στην πλατφόρμα άρα για να είχε κάποια πρακτικότητα θα έπρεπε να υπάρχει συντονισμός από την κορυφή και από άτομα που έχουν συμβόλαιο με το τουιτς και δεν είναι απλά παρτνερς.

galanias out

Ακολουθήστε τον Galania στο Twitch και στο Instagram.

6Boldbil

Αν θεατής στο Twitch 3 χρόνια τώρα, έχω δει streamers να δέχονται σεξιστικό chattering, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Έχω δει streamers να κλείνουν stream νωρίτερα εξαιτίας κακού chattering και κάποιοι μου έχουν πει, σε προσωπικό επίπεδο ότι η παρενόχληση συνεχίζει και εκτός Twitch.

Η πλατφόρμα σου λέει “Να έχεις καλούς mods και θα είσαι OK”, “βάλε μια από τις 200 categories και θα βρεις άτομα που ενδιαφέρονται”. Δεν δουλεύει τίποτα από τα 2 σωστά, οι mods δεν μπορούν να είναι πάντα εκεί και όταν είσαι “μικρός” streamer είναι δύσκολο να βρεις mods, που δεν είναι ήδη mods σε άλλα κανάλια. Όσο για τις κατηγορίες προφανώς και γύρισε boomerang, πολύ αφελής κίνηση.

Αυτό που σκέφτομαι για “κάτι παραπάνω” από το Twitch, χωρίζεται σε 2 κομμάτια.

Το 1ο είναι για τους users που είναι verified μέσω email, και χρησιμοποιούν μόνο ένα account. Εδώ μια “κρυφή” βαθμολογία(κάρμα) για τους mods/streamer, οπού εξαρτάται από τα timeouts και bans από άλλα κανάλια. Και να μπορεί να ρυθμίζει ο mod/streamer το επιθυμητό ελάχιστο karma, κάποιου user, ώστε να chattarei.

Το 2ο είναι για αυτούς που φτιάχνουν νέα accounts, ίσως το email verification να ήταν απαραίτητο, τουλάχιστον θα κάνει πιο “δύσκολη” τη διαδικασία.


Ακολουθήστε τον Boldbil στο Twitch, ή ακούστε το Podcast του.

7Eva__Kas

Εμείς μπαίνουμε να κάνουμε τον κόσμο να περνάει όμορφα την ώρα του, να ενημερώνεται για games, να γελάει λίγο και ενίοτε να ανοίγουμε συζητήσεις για άπειρα θέματα…

Το twitch είναι ένα σημείο ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, όχι το τσαρδί του κάθε αρρώστου ανθρώπου που θέλει να βρίσει ή να κάνει σεξιστικά / θρησκευτικά / πολιτικά σχόλια με τον πιο χυδαίο τρόπο επειδή έτσι ξύπνησε.

Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει το twitch να κόψει αυτό το “κακό” από τις ρίζες του (γιατί δυστυχώς είναι πολλές).

Είναι πολλοί streamers, γυναίκες – άντρες, αλλά ΚΥΡΙΩΣ γυναίκες που ενοχλούνται με τέτοιου είδους σχόλια, και το θέμα στο chat πολλές φορές γίνεται personal!!

Twitch, βοήθα τους streamers για ένα πιο υγιές community!

Ακολουθήστε την Eva__Kas στο Twitch αλλά και στο Youtube

8Melody

Είμαι σε αυτή την πλατφόρμα περίπου 2 χρόνια και από την πρώτη στιγμή είχα δεχθεί επιθετικά και κακεντρεχή σχόλια με αποτέλεσμα να σκέφτομαι να αφήσω το twitch ή να ελαττώνω τα live streams, έστω στην αρχή. Κατάλαβα στη συνέχεια ότι αυτό ίσως και να αποτελεί ένα κακό “χόμπι” για κάποια άτομα.

Είναι γεγονός ότι στη παγκόσμια και ειδικά στην ελληνική κοινότητα γίνονται μαζικές ή μεμονωμένες επιθέσεις λεκτικής βίας σε streamers και αρκετές φορές υπάρχει και συνέχεια έξω απ’ την πλατφόρμα. Θα λέγαμε ότι το bullying δεν κοιτάει φύλα, χρώματα και ηλικίες παρόλα αυτά έχουν παρατηρηθεί έντονα αρνητικά σχόλια σε θηλυκότητες, άτομα με αναπηρίες και ανθρώπους της Lgbt+ κοινότητας.

Το twitch μέχρι τώρα δεν έχει δώσει ριζικές λύσεις στο πρόβλημα. Ένα απ’ τα λιγοστά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει είναι να ζητάει επιβεβαίωση στοιχείων με κάποιο επίσημο έγγραφο ή ταυτότητα. Στο #ADayOffTwitch θα συμμετείχα αν έβλεπα πως ήταν κάτι μαζικό και θα μπορούσε να φέρει ένα αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε τη Melody στο Twitch και το Instagram.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.