Home More Απόψεις 10+1 ταινίες για να δεις στο pride month

10+1 ταινίες για να δεις στο pride month

Όταν στην ομάδα του geekdom σκεφτήκαμε να φτιάξουμε άρθρα με αφορμή το pride month, είχα ένα μεγάλο δίλημμα. Δεν ήμουν σίγουρος αν έπρεπε να επαναπαυτώ στις κλασσικές ταινίες, συνήθως δράματα, που παρουσιάζουν τους ανθρώπους της lgbtqi+ κοινότητας ως μονοδιάστατα πλάσματα που έχουν μόνο προβλήματα και προτείνονται από τους περισσότερους. Παρόλα αυτά αποφάσισα να δημιουργήσω μια λίστα που θα σε κάνει να μάθεις, να γελάσεις, να κλάψεις, να ερωτευτείς. Μια καθολική εμπειρία που θα σου αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα. Ακριβώς όπως είναι η ίδια η ζωή.

Πάμε όμως στη λίστα:

Στο Νο 10 το Pariah

Ένας έφηβος από το Μπρούκλιν ρισκάρει τα πάντα, φιλίες, ερωτικές σχέσεις και οικογένεια στην ανάγκη του να νιώσει ασφαλής για να εκφράσει την σεξουαλική του ταυτότητα.

Μία ταινία του 2011 που ξεκινώντας μοιάζει σαν όλες τις teenage movies αλλά στη συνέχεια σε αποζημιώνει πλήρως. Δεν αφορά απλά ένα άτομο και την σεξουαλικότητα του, αφορά κάθε παρία του σύγχρονου τρόπου ζωής. Κάθε άνθρωπο που η κοινωνία έχει θέσει στο περιθώριο. Μια ταινία που πρέπει να δει ο καθένας εκεί έξω.

Στο Νο 9 βρίσκουμε το moonlight

Μια ιστορία για τον νεαρό Χείρων, ένα παιδί στο τέλος της εφηβείας, στα πρόθυρα της ενηλικίωσης, που ζει με την τοξικοεξαρτημένη μητέρα του σε μια περιοχή του Μαϊάμι που μαστίζεται από την εγκληματικότητα.

Ο Χείρων είναι ένα συνεσταλμένο παιδί, που κακοποιείται από τη μητέρα του και τους συμμαθητές του. Η μόνη καθοδήγηση που έχει έρχεται από έναν έμπορο ναρκωτικών στη γειτονία, του οποίου το σπίτι λειτουργεί ως καταφύγιο ώστε να ξεφύγει από την κακοποίηση.

Η πορεία του Χείρων στη ζωή προδιαγράφεται άσχημη, εκτός αν ακούσει τις συμβουλές του Juan του εμπόρου, και φτιάξει τη ζωή του όπως την ονειρεύεται.

Νο8 Geography club

Μια wholesome ταινία για μια παρέα παιδιών που δημιουργούν μια κλειστή ομάδα με σκοπό να ανακαλύψουν μαζί την σεξουαλικότητα τους χωρίς της παρεμβολές μιας κλειστής κοινωνίας. Η ταινία αυτή είναι μια σχετικά ανάλαφρη δραμεντί που μπήκε στη δεκάδα για να δείξει την πολύπλευρη θέση του κάθε ανθρώπου, που μπορεί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις αναζητήσεις του στη ζωή, με χιούμορ και ευρηματικότητα.

Νο7 Lingua Franca

Ίσως από τις πιο σκληρές, συναισθηματικά, ταινίες της λιστας, το Lingua Franca του 2019. Η Ολίβια, μια Trans παράνομη μετανάστης από τις Φιλιππίνες, που ζει φροντίζοντας μια ηλικιωμένη γυναίκα, στο Μπρούκλυν. Όταν η Ολίβια ξεμένει από επιλογές για να πάρει άδεια παραμονής στην Αμερική, εμπλέκεται ερωτικά με τον εγγονό της ηλικιωμένης γυναίκας, με σκοπό την πράσινη κάρτα μέσα από ένα γάμο.

Η ταινία στο σύνολο της και η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, καθιστούν αυτή τη ταινία ένα μικρό διαμάντι στην ιστορία της τέχνης. Μια οπτική σκληρή και ανθρώπινη. Αφορά έναν άνθρωπο κυνηγημένο που προσπαθεί να ζήσει, να επιβιώσει σε μια κοινωνία που την θέλει νεκρή. Αφορά την ίδια την υπόσταση του ανθρώπου που δεν μπορεί να μπει σε “μαύρα” ή “άσπρα” καλούπια ειδικά όταν απειλείται η υπόσταση του.

Νο6 Disclosure

Το disclosure του Netflix είναι περισσότερο ντοκυμαντέρ παρά ταινία, αλλά δεν μπορούσα να μην το βάλω στη λίστα. Είναι οι εμπειρίες και οι φωνές των trans ατόμων που φωνάζουν για visibility έξω από την queer Κοινότητα αλλά ακόμα και μέσα σε αυτή. Ασχολείται με τα πρότυπα που προβάλλουν οι ταινίες, το ίδιο το Hollywood, στο τι είναι trans άτομο. Με τις καρικατούρες των trans ρόλων που περισσότερο προσβάλλουν παρά παρουσιάζουν αυτούς τους ανθρώπους. Ίσως από τις τελευταίες κοινότητες ανθρώπων, που δεν έχει αλλάξει τίποτα για αυτούς, από τις εποχές της θρησκευτικής “κάθαρσης” μέχρι και σήμερα.

Είναι ένα ντοκυμαντέρ που θα πρέπει να δει όλη η ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως προσανατολισμού, ηλικίας ή φύλου. Μια ταινία που παρουσιάζει τα trans άτομα για αυτό ακριβώς που είναι. Μέρος της ίδιας κοινωνίας με τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα.

Νο5 Alice Junior

Μπαίνοντας στην πεντάδα συναντάμε άλλη μια δραματική κομεντί, που πετάει στα μούτρα όλα τα στερεότυπα των σύγχρονων κοινωνιών σχετικά με τα trans άτομα. Η Άλις μια δεκαεπτάχρονη έφηβη μετακομίζει από την μεγαλούπολη, σε μια μικρή κοινωνία στα νοτιοδυτικά της Βραζιλίας. Μια κωμόπολη που φαίνεται βγαλμένη από μεσαιωνικούς εφιάλτες. Αυτή είναι η ιστορία της Άλις, μιας transgender κοπέλας γεμάτης ζωή που θέλει να δώσει το πρώτο της φιλί. Πάνω από όλα όμως θέλει απλά να ζήσει ως ο εαυτός της.

Νο4 Brokeback mountain

Καταλαβαίνω ότι πολλοί θα έχετε τις αντιρρήσεις σας με αυτή τη ταινία και τη θέση που βρίσκεται. Παρόλα αυτά δεν μπορούσα να μην την βάλω. Καλώς ή κακώς είναι η ταινία που έκανε τόσο πάταγο στο mainstream κοινό, δημιουργώντας καλές και κακές εντυπώσεις.Μια ταινία που αφορά την ρομαντική σχέση δύο αντρών, με οικογένειες στην επαρχία της Αμερικής που εξελίσσεται και δυναμώνει, όσο και αν προσπαθούν να το αποφύγουν. Μια ταινία με σίγουρα όχι, happy ending.

Νο3 God loves Uganda

Από εδώ και πάνω όλες οι ταινίες θα μπορούσαν να είναι στο Νο1. Οι λόγοι που τις ξεχώρισα με αυτόν τον τρόπο, έχει να κάνει κυρίως με το αντίκτυπο που έχει στην lgbtqi+ κοινότητα και συναισθηματικούς δικούς μου λόγους.

Το God loves Uganda είναι μια ταινία που αναφέρεται στην προσπάθεια “εκχριστιανισμού” των κοινοτήτων στην Αφρικανική ήπειρο. Μια προσπάθεια βαθιά ομοφοβική που στο πέρασμα της δημιουργεί θύματα μέχρι και ανήλικα παιδιά. Μια προσπάθεια που ξεκινάει από Αμερικανούς ευαγγελιστές, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στα μικρά παιδιά της Ουγκάντα πως οι ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες είναι ισότιμες με θάνατο. Μια σκληρή ταινία που δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως στον βωμό της εξουσίας και της δύναμης, δεν έχει σημασία ποιος είναι ο εχθρός. Αρκεί που υπάρχει ένας για να πραγματοποιούμε τις πιο αρρωστημένες πράξεις που μπορεί να σκεφτεί άνθρωπος, ακόμα και αν είναι 15χρονα gay αγοράκια.

Νο2 Call me by your name

Ήμουν πολύ οριακά για να βάλω αυτή τη ταινία του 2017 στο Νο1, έχει επηρεάσει και εμπνεύσει πολλά queer άτομα, για να κάνουν το comming out τους, στη σύγχρονή εποχή. Μέσα σε αυτούς και ο γνωστός ράπερ Lil Nas X που κάνει ξεκάθαρη αναφορά στο τραγούδι του Montero στην ταινία. Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει είναι και για αυτόν η ταινία που τον επηρέασε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Είναι καλοκαίρι του 1983 στα βόρεια της Ιταλίας. Ο Έλιο Περλμαν, ένας δεκαεπτάχρονος άντρας, περνάει τις μέρες του στο εξοχικό της οικογένειας του, διαβάζοντας και φλερτάροντας με την φίλη του τη Μάρσια. Μία μέρα ένας 24χρονος Αμερικανός που δουλεύει στο διδακτορικό του. Ο Όλιβερ, εμφανίζεται στο σπίτι τους, ως ασκούμενος για να βοηθήσει τον πατέρα του Έλιο. Κάτω από τον καυτό ήλιο και την αφυπνιζόμενη επιθυμία οι δύο νεαροί θα ζήσουν ένα καλοκαίρι που θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα.

Νο1 Milk 2008

Έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες για να αποδώσουν τους δύο πιο εμβληματικούς χαρακτήρες της LGBTQI+ κοινότητας, αλλά επιτρέψτε μου να θεωρώ την ερμηνεία του Σον Πεν απλά ανεπανάληπτη.

Η ιστορία αφορά την ζωή του Harvey Milk, ενός ακτιβιστή gay στην αμερική. Την προσπάθεια του να εκλεγεί στο συμβούλιο της πόλης της Καλιφόρνια, τους διωγμούς, την έντονη ερωτική του ζωή αλλά κυρίως την αφοσίωση του, στον σκοπό. Σε έναν σκοπό που δεν είναι άλλος, από την δικαίωση των queer ατόμων, είναι ο άνθρωπος που κατάφερε καίρια χτυπήματα στο συντηρητισμό της αμερικής. Στη διάρκεια των μόλις 11 μηνών που υπηρέτησε κατάφερε να ψηφιστεί νόμος που απαγόρευε τις διακρίσεις στην εργασία με βάση τις σεξουαλικές προτιμήσεις με πλειοψηφία 11 προς 1.

Είναι ο εμπνευστής της πιο κοινώς χρησιμοποιούμενης σημαίας που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα (το γνωστό ουράνιο τόξο) που δημιούργησε μαζί με τον Γκίλμπερ Μπέηκερ και μαζί την παρουσίασαν στο κοινό της Καλιφόρνια στην πρώτη αποτυχημένη του προσπάθεια να εκλεγεί το 1974.

Μετά την δολοφονία του Χάρβεη Μίλκ στις 27 Νοεμβρίου του 1978, από τον μοναδικό σύμβουλο που καταψήφισε την απόφαση, η είδηση του θανάτου του εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας την σημαία με το ουράνιο τόξο το σύμβολο της επανάστασης των Queer ατόμων απέναντι στην καταπίεση.

Honorable mention-“FLEE”

Δεν είναι ότι δεν μπορούσε, είναι ότι δεν ήθελα η εν λόγω ταινία να μπει στο top 10. Μια animated ταινία, που προτάθηκε για όσκαρ φέτος και μιλάει για τον Amin και την ιστορία της ζωής του, που αποφασίζει να εξιστορήσει στον μέλλοντα σύζυγο του, πριν αυτή καταστρέψει τον επικείμενο γάμο τους. Ο Amin είναι ένας gay νεαρός στο Αφγανιστάν, σε μια επικίνδυνη κοινωνία, που ο πόλεμος τον βρίσκει στα 16 του να πρέπει να αποχωριστεί τον πρώτο του έρωτα και να διαφύγει, στην Ευρώπη. Νομίζω οτιδήποτε και αν πω περισσότερο, θα αδικήσει αυτό το αριστούργημα.

Το pride parade στην Αθήνα φέτος είναι στις 18 Ιουνίου και μπορείτε να παραβρεθείτε και να συμμετέχετε όλοι.

Stay gay και ενημερωθείτε από το geekdom.gr, τον προορισμό για κάθε geek. Happy pride month.

NO COMMENTS

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version