Overclock AMD Ryzen 5 1600 Stock Cooler – Geekdom Hardware

Overclock AMD Ryzen 5 1600 Stock Cooler – Geekdom Hardware

1465 views
0

Εδώ και λίγο καιρό, η AMD έχει κυκλοφορήσει τους νέους επεξεργαστές της, την σειρά RYZEN, που είναι από τους πιο οικονομικούς, αποδοτικούς και με τεράστιο value for money. Το καλύτερο πάντως με τους συγκεκριμένους επεξεργαστές, είναι ότι είναι πλήρως ξεκλειδωμένοι για overclock. Κάτι το οποίο είναι πάντα ευπρόσδεκτο καθώς είναι ουσιαστικά δωρεάν έξτρα απόδοση.

Λίγα λόγια για το Overclock

Πολλοί τρομάζουν στην ιδέα του Overclocking, πιστεύοντας ότι θα προκαλέσουν ζημιά στον υπολογιστή τους. Κι ενώ πάντα υπάρχει ένα ρίσκο όταν ανακατεύεσαι με volt σε κάποιο ηλεκτρονικό μηχάνημα, είναι σπάνιο φαινόμενο να πάθει κάτι ο υπολογιστής από κακό overclock. Φυσικά, αυτό ισχύει όταν ξέρεις τι κάνεις, και είσαι προσεκτικός, κάνοντας μικρές αλλαγές κάθε φορά. Επίσης ας έχουμε στο μυαλό μας, πώς η εγγύηση του επεξεργαστή ακυρώνετε με το που γίνει το overclock, οπότε αν κάποιος δεν θέλει να ρισκάρει ή δεν το χρειάζεται και τόσο, καλύτερα να μην το προσπαθήσει. Πλέον όμως, είναι αρκετά εύκολο κι οι κατασκευαστές έχουν αρκετές δικλίδες ασφαλείας, ώστε να μην καταστρέψετε το μηχάνημα σας.

Εδώ λοιπόν θα δείξουμε ένα ιδανικό και ασφαλές overclock για τον Ryzen 5 1600 με τον stock cooler, το οποίο εφαρμόζεται και σε όλους τους Ryzen επεξεργαστές, απλά με διαφορετικά settings σε κάθε έναν από αυτούς, διότι όλοι έχουν διαφορετική ισχύ και αριθμό από cores.

Τα προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι δωρεάν και ασφαλή κι είναι τα εξής: το Ryzen Master για το overclock, το Cinebench για πρώτο έλεγχο σταθερότητας και τέλος, το Aida64 για τον τελικό μας έλεγχο του συστήματος.

https://www.aida64.com/downloads

https://www.maxon.net/en/products/cinebench/

http://www.amd.com/en/technologies/ryzen-master

Για τους γνώστες καλών αγγλικών, το βίντεο στο τέλος του άρθρου δίνει πολύ καλές κι ασφαλείς οδηγίες για overclock. Για τους υπόλοιπους, εμείς είμαστε εδώ για έναν οδηγό βήμα βήμα.

Πώς γίνεται

Πρώτον, να αναφέρουμε ότι κανονικά το overclock γίνεται μέσα από τα BIOS, αλλά η AMD έχει κάνει πιο εύκολη την διαδικασία, με το νέο Ryzen Master πρόγραμμά της. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι, ότι όταν ανοίγει ο υπολογιστής αν δεν ανοίξετε το Ryzen Master, ο επεξεργαστής ΔΕΝ θα είναι “overclockαρισμένος”. Χρειάζεται ανοιχτό το πρόγραμμα για να ισχύει το overclock. Σε γλιτώνει όμως από πολλές επανεκκινήσεις, ώστε να κάνεις αλλαγές από τα BIOS. Να τονίσουμε, ότι χρειάζεται να υπάρχει μια μητρική ικανή να σηκώσει το overclock όπως η B350 ή η X370.

Ξεκινώντας, ξέρουμε ότι όλοι οι Ryzen επεξεργαστές αντέχουν με μεγάλη ευκολία τα 1.30 volt και τα 3,5 Μhz. Οπότε ξεκινάμε απευθείας από εκεί. Αν κάποιος έχει επιφυλάξεις μπορεί να ξεκινήσει από τα 1,275 volt.

Στο πρόγραμμα Ryzen Master λοιπόν, κάτω κάτω βλέπουμε της επιλογές C (που είναι η τρέχουσα ρύθμισή μας) και τα νούμερα 1,2,3,4 κτλ. Στην ρύθμιση C δεν μπορούμε να κάνουμε αλλαγές, οπότε πατάμε τον αριθμό 1 και όλες οι επιλογές ξεκλειδώνουν. Τα μοναδικά που θα πειράξουμε είναι το CPU Voltage και το Speed.

 

Στην επιλογή CPU Voltage, βάζουμε το 1.3001,2750 για όσους θέλουν να ξεκινήσουν από πιο χαμηλά) και στην επιλογή Speed βάζουμε 3,500. Σε όλη την διαδικασία ελέγχουμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή μας, καθώς το overclock ανεβάζει την θερμοκρασία του επεξεργαστή. Για τις θερμοκρασίες θα μιλήσουμε πιο κάτω αναλυτικότερα.

Αμέσως μετά, τρέχουμε το Cinebench, αν ολοκληρωθεί ο κύκλος εργασιών χωρίς κάποιο crash τότε όλα είναι καλά. Η θερμοκρασία φυσικά θα ανέβει κατά την διάρκεια της δοκιμής, αλλά όσο μένει κάτω από τους 80 με 85 βαθμούς Κελσίου τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

 

Επόμενο βήμα, είναι η δοκιμή μας στο AIDA64. Εκεί τρέχουμε το stress test της CPU για 2-3 ώρες (μπορείτε ακόμα και για 24 ώρες αλλά για μένα είναι υπερβολή,εκτός αν σκοπεύετε να μην κλείνετε ποτέ τον υπολογιστή και θέλετε να νιώθετε πιο σίγουροι για το αποτέλεσμα). Αν ολοκληρωθεί, τότε έχετε κάνει overclock τον επεξεργαστή σας με επιτυχία κι είστε έτοιμοι είτε να τον εκμεταλλευτείτε, είτε να δοκιμάσετε ένα ακόμα καλύτερο overclock.

Για περισσότερη απόδοση

Αν επιλέξετε να δοκιμάσετε καλύτερο overclock, η καλύτερη συνταγή είναι: Πρώτα ανεβάζουμε τα Mhz λίγο κάθε φορά (από 3,5 στο 3,6 ή όσο ανεβαίνουμε πάνω από τα 3,7 προσθέτουμε τα μισά π.χ. από 3,7 στα 3,75) κι όταν δούμε ότι φτάνουμε σε ένα σημείο που το σύστημα μας δεν είναι σταθερό, ανεβάζουμε τα volt. Από τα 1,33 volt και πάνω, προσθέτουμε λίγο κάθε φορά με ταβάνι τα 1,50 volt (πάει μέχρι 1,55 αλλά καλό είναι να μην πάτε εκεί ειδικά με το stock cooler). Επίσης ταβάνι είναι τα 4 Mhz για τους Ryzen σε αυτή την φάση και με cooler με αέρα.

Σε κάθε αλλαγή τρέχουμε τα προγράμματα, γιατί πρέπει το σύστημα να είναι σταθερό, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να έχουμε ένα σύστημα που ή θα παγώνει ή θα σβήνει ή θα ανεβάζει μεγάλες θερμοκρασίες, κάτι το οποίο δεν θέλουμε.

Θερμοκρασίες

Οι θερμοκρασίες ΔΕΝ πρέπει να ξεπερνάνε τους 80-85 βαθμούς όταν ζορίζετε τον επεξεργαστή σας. Το ασφαλές όριο είναι από τον κατασκευαστή είναι στους 95 αλλά δεν υπάρχει λόγος να φτάσετε εκεί. Αναλόγως βέβαια με το πόσο καλό εξαερισμό έχει το κουτί σας και τι ρυθμίσεις έχετε κάνει στους ανεμιστήρες σας, όταν είναι σε idle δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 40 με 60, αναλογικά πάντα και σε ποιο επίπεδο overclock έχετε φτάσει.

Ιδανικό θα ήταν να προσθέσετε μία έξτρα ψύξη με κάποιο tower cooler, υπάρχουν πολύ καλά με τιμές γύρω στα 30-40 ευρώ, ώστε και καλύτερες θερμοκρασίες να έχετε και πιο αθόρυβο υπολογιστή σε περίπτωση που, όπως εγώ, εκτιμάτε την ησυχία από το μηχάνημα σας.

Σύνοψη

Συνοπτικά, κάνουμε μικρές αλλαγές ανεβάζοντας πρώτα τα Mhz και μετά τα volt κι ελέγχουμε συνεχώς το σύστημα για σταθερότητα πριν την επόμενη αλλαγή μας. Εάν σκοπός σας είναι αποκλειστικά το gaming, ένα μικρό overclock είναι ότι χρειάζεστε. Eιδικά για τους Ryzen, μέχρι τον Ryzen 3 αλλά από τον Ryzen 5 και μετά πιθανώς ένα overclock, να μην δώσει κάτι εξαιρετικά καλό σε απόδοση. Αυτό γιατί τα παιχνίδια σπανίως χρειάζονται δύναμη επεξεργαστή. Σε αντίθεση με προγράμματα για video rendering ή gaming και streaming μαζί (εκεί το overclock δείχνει την αξία του).

*Disclaimer

Ο οδηγός για το overclocking έχει γραφτεί από επαγγελματία του είδους κι όλο το υλικό βασίζεται σε αρθρογραφία επαγγελματιών. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται ή προτρέπεται, η ενασχόληση κάποιου άπειρου με αυτά τα θέματα χρήστη. Το Geekdom δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν ανεπιτυχή αποτελέσματα ή βλάβες.

About author
Κωνσταντινος Μαυροματης

Κωνσταντινος Μαυροματης

Τεχνικός στον ΕΣ και λάτρης των κόμικ και των pc games οπως και του pc build αλλά και του διαστήματος. Μαγειρεύω κιόλλας .... Ασχετο ....

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.