Miasmata Review

Miasmata Review

5 views
0

Μίασμα σημαίνει κατά το Wiki πρώτον ηθική μόλυνση και δεύτερον κανονική ασθένεια, με την οποία ασχολείται και το παιχνίδι. Η επιλογή τίτλου δεν είναι κακή όμως, μιας και το Miasmata έχει άπειρο ταλέντο στο να ξυπνά τα αρχαία, δολοφονικά ένστικτα και τις σκοτεινές σκέψεις του παίκτη.
STORY
Ο πρωταγωνιστής μας ξυπνά σε ένα πανέμορφο έρημο νησί, Eden, δίπλα στην βάρκα που έφτασε. Πλήττεται από μια θανατηφόρα ασθένεια, η οποία δεν έχει θεραπεία ακόμα, και για αυτό τον λόγο εξορίστηκε από τον πολιτισμό (δεν θυμάμαι αν το αναφέρει το παιχνίδι αλλά απ’τα flashback έκοψα το setting στα 1800κατι). Για καλή του τύχη όμως ο πρωταγωνιστής μας είναι βοτανολόγος και χημικός, και η Eden έχει σπάνια, μοναδικά φυτά με τα οποία μπορεί να φτιάξει μια θεραπεία, χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις των άλλων επιστημόνων και την άπειρη βοήθεια του alt-tab–>google.

Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να συλλέγετε φυτά.

Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να συλλέγετε φυτά.

 

GRAPHICS
Κανονικά τα γραφικά αναφέρονται στο τέλος αλλά εδώ θα κάνουμε εξαίρεση. Το παιχνίδι είναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ. Μπορείς να το κοιτάς για ώρες επί ορών και δεν θα το βαρεθείς ποτέ. Η Eden έχει και μεγάλη ποικιλία σε περιβάλλοντα και ένα φανταστικό σύστημα καιρού, το οποίο προσφέρει απίστευτα σκηνικά (δείτε τις εικόνες). Για να το πω έτσι, το game έχει καταφέρει να αποτυπώσει τέλεια αυτό που λέμε ομορφιά της φύσης. “Και γιατί δεν μπορούσες να το γράψεις στο τέλος αυτό;” ακούω να ρωτάτε. Γιατί θέλω να το κρατάτε στο μυαλό σας. όσο διαβάζετε τα παρακάτω και να καταλαβαίνετε για πιο λόγο είχα την ψυχική αντοχή να τερματίσω αυτό το μίασμα.

Αυτό που βλέπετε είναι screenshot, όχι φωτογραφία.

Αυτό που βλέπετε είναι screenshot, όχι φωτογραφία.

 

GAMEPLAY
Πολλές βαθιές ανάσες εδώ. Καταρχήν τον χάρτη τον φτιάχνει ο παίκτης όσο προχωράει. Για να το κάνει αυτό πρέπει να σταθεί σε οποιοδήποτε σημείο και αφού πατήσει το αντίστοιχο κουμπί, να παρατηρήσει 2 landmarks τα οποία είχε χαρτογραφήσει ήδη. Αυτό το mechanic δυστυχώς δεν εξηγήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να χάσω πολλές οδυνηρές ώρες κουτρουβαλώντας στα κατσάβραχα για να πλησιάσω ο ίδιος τα landmarks που είχα προσέξει από κάποια χιλιόμετρα απόσταση και να απορώ πότε θα δεήσει ο χάρτης να τα ξεκλειδώσει. Σε retrospect παραδέχομαι ότι είναι αρκετά ωραίο και πρωτότυπο για games σύστημα χαρτογράφησης, αλλά ο εκνευρισμός που προκάλεσε μέχρι να το καταλάβω δεν ξεχνιέται εύκολα. Να σημειωθεί πως το game δεν υποστηρίζει controller.

 

(Disclaimer: Obviously το απο πάνω video δεν είναι δικό μου.)
Ο κύριος στόχος του παιχνιδιού είναι να βρείτε τα notes για το ποιος συνδυασμός φυτών θα θεραπεύσει την πανούκλα σας και στη συνέχεια να τα συλλέξετε και να κάνετε την ένωση σε κάποιο απ’τα safehouses. Δεύτερος στόχος είναι τα 3 recipes για stat enhancements, τα οποία επίσης βρίσκονται ένα εδώ και ένα στην Άνω Πορδιτσά, που μαζί με την θεραπεία μπορούν να κάνουν το παιχνίδι σχεδόν playable. Εδώ θέλω έμφαση, ενώ υπάρχουν πολλά μέρη για να κάνεις save και να κοιμηθείς ώστε να γεμίσεις “health”, υπάρχουν πολύ λίγα που μπορείς να κάνεις τις χημικές ενώσεις. Και στην πορεία ανάμεσα στα safehouses παραμονεύει κάτι χειρότερο απ’τον θάνατο: Τα ηλίθια controls.

 

Κακή ιδέα η εξερεύνηση το βράδυ. Μεγαλύτερες πιθανότητες για γλίστρα.

Κακή ιδέα η εξερεύνηση το βράδυ. Μεγαλύτερες πιθανότητες για γλίστρα.

 

Ξέρετε πως στα racing games συνήθως ξεκινάτε το παιχνίδι με ένα αμάξι που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να κάνει drift όπου βρει; Ε, το Miasmata παίζει ΟΛΟ ΕΤΣΙ. Τα control είναι άθλια στην καλύτερη και άμα ο πρωταγωνιστής κάνει έστω και τον μικρότερο γλίστρο με τον οποίο δεν θα την πάταγε ούτε η ανάπηρη γιαγιά σας. θα πετάξει όλα τα βότανα που φτύσατε αίμα να μαζέψετε και θα αρχίσει να κουτρουβαλάει μέχρι να βρει κάποιο ίσιωμα για να σταματήσει, που spoiler warning, 99% δεν θα βρει και θα καταλήξετε από την κορυφή του βουνού στη μέση της θάλασσας. όπου θα πνιγείτε μέχρι να κολυμπήσετε πίσω στην ακτή.
Το παιχνίδι αντί για ένα κανονικό health system, χρησιμοποιεί τον πυρετό που σας προκαλεί η ασθένεια σαν ένδειξη ζωής, που άμα περάσει αρκετή ώρα χωρίς να τον σταματήσετε κάπως θα σας σκοτώσει. Αυτό σημαίνει ότι αν πέσετε από ένα ύψος 500σίων μέτρων λόγο των καθυστερημένων control που ανέφερα νωρίτερα, ο πρωταγωνιστής μας δεν θα πεθάνει αλλά αντίθετα θα αρχίσει να έχει βηχαλάκι. Η μόνη δεύτερη μέτρηση για τη ζωή σας είναι η δίψα σας, η οποία φέρνει και τα μόνα survival στοιχεία του παιχνιδιού, μόνο που χωρίς ανάγκη για τροφή δεν βγάζει και πολύ νόημα. Το καλύτερο μου ήταν όταν είχα κουτρουβαλήσει από μία βουνοκορφή και κατέληξα στη μέση μια λίμνης, όπου πέθανα από αφυδάτωση την ώρα που πνιγόμουν.

Αυτά τα weather effects ρε παιδί μου...

Αυτά τα weather effects ρε παιδί μου…

 

Στην πορεία και όσο πλησιάζετε στην θεραπεία θα αρχίσει να σας κυνηγάει και το beast, η mascot του Miasmata το οποίο… Θέλω να σκεφτείτε το alien από το Alien Isolation. Ωραία; Ε, καμία σχέση. Το beast δεν μπορεί να σκαρφαλώσει τίποτα, με αποτέλεσμα συνήθως να κάνει spawn στα 5 μέτρα από εσάς με την μουσική να παίζει δυνατά και απειλητικά, αλλά εσείς να συνεχίζετε να χαζεύετε τα λουλουδάκια δίπλα επειδή το beast μπορεί μόνο να σας κοιτάζει απειλητικά και να σας νιαουρίζει που και που. Α ναι, το design του είναι στην καλύτερη χαριτωμένο, πάντως σίγουρα όχι απειλητικό, ειδικά με τα γατομουστάκια του.
TECHNICAL ASPECTS
Για τα γραφικά ήδη ξεκαθαρίσαμε πως είναι χάρμα οφθαλμών. Έφτασα άπειρες φορές να είμαι στα δύο βήματα από το uninstall, αλλά όπως είχα κλείσει το game, το steam μου έβγαζε τα τελευταία screenshots που είχα τραβήξει και δεν μου πήγαινε η καρδιά. Τα sound effects βγαίναν αρκετά φυσικά και την μουσική δεν την πρόσεξα ποτέ, το οποίο είναι πάντα καλό σημάδι. Εδώ να σημειωθεί οτι ενώ το παιχνίδι έτρεχε άριστα στην full ανάλυση και γραφικά του, όταν δοκίμασα να ρίξω την ανάλυση του νερού το game παραδόξως άρχισε να κολλάει, ακόμα και μετά την επανεκκίνηση. Also, μπορεί να ήταν ιδέα μου, αλλά το νερό έμοιαζε πιο όμορφο στην χαμηλότερη ανάλυσή του. Βέβαια επειδή είμαι graphics whore το ανέβασα αμέσως μετά.

2015-11-22_00015

 

FINAL VERDICT
F@ck, πρώτο review και μου βγήκε τεράστιο, αλλά το Miasmata κάνει πολλές καινοτομίες και προκαλεί πολύ εκνευρισμό, ώστε είναι αδύνατον να το ξεπετάξεις σε 1-2 παραγράφους. Στην τελική φτάνεις σε ένα ερώτημα. “Αξίζει να ασχοληθώ μόνο για το φαίνεσθαι;” Το λέω με βαριά καρδιά γιατί συνέχεια κλαίγομαι για την ουσία στα games αλλά ΝΑΙ. Είναι τόσο απίστευτα όμορφο που ποτέ δεν θα καταφέρετε να πατήσετε το uninstall, παρά τις άπειρες φορές που θα κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο.

Pros

  • Τεχνικά είναι αψαιγάδιαστο.
  • Ενδιαφέρον σύστημα mapping.

Cons

  • Θεέ μου, αυτά τα ηλίθια controls.
  • Το τέρας-νέμεσή σας είναι γατάκι.
  • Υποσχέθηκε survival. Δεν είναι survival.
  • Εξομοιωτής περπατήματος μεθυσμένου.
  • Θα σπάσετε το F12.
Τα λόγια περιττά.

Τα λόγια περιττά.

 

Μίασμα σημαίνει κατά το Wiki πρώτον ηθική μόλυνση και δεύτερον κανονική ασθένεια, με την οποία ασχολείται και το παιχνίδι. Η επιλογή τίτλου δεν είναι κακή όμως, μιας και το Miasmata έχει άπειρο ταλέντο στο να ξυπνά τα αρχαία, δολοφονικά ένστικτα και τις σκοτεινές σκέψεις του παίκτη. STORY Ο πρωταγωνιστής μας ξυπνά σε ένα πανέμορφο έρημο νησί, Eden, δίπλα στην βάρκα που έφτασε. Πλήττεται από μια θανατηφόρα ασθένεια, η οποία δεν έχει θεραπεία ακόμα, και για αυτό τον λόγο εξορίστηκε από τον πολιτισμό (δεν θυμάμαι αν το αναφέρει το παιχνίδι αλλά απ'τα flashback έκοψα το setting στα 1800κατι). Για καλή του…
Το απόλυτο debate μεταξύ "φαίνεσθαι" και "είναι".

Βαθμολογία

Σενάριο - Ατμόσφαιρα - 7.5
Γραφικά - 10
Ήχος - 7
Gameplay - 2

6.6

I wish I knew how to quit you.

Το απόλυτο debate μεταξύ "φαίνεσθαι" και "είναι".

User Rating: 2.6 ( 1 votes)
About author
Σταύρος Καφετζής

Σταύρος Καφετζής

Game editor @ Indie Games Magazine! Contact at skafes@gmail.com Δημιουργός των Ayumi + Ayumi Enhanced Edition, Rot: A Kinetic Novel, Broken Reality, The Devil Inside (on the making). Ασχολούμαι με games και game development εδώ και χρόνια και είμαι fan πολλών ειδών. Sucker για Lovecraftian Horror και thrillers.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.