Gaming χωρίς κάρτα γραφικών; Ryzen Apu 2200g – 2400g – Geekdom Hardware

Gaming χωρίς κάρτα γραφικών; Ryzen Apu 2200g – 2400g – Geekdom Hardware

335 views
0

Ryzen Apu 2200g – 2400g με Vega RX 11

Ryzen Apu

Ryzen Apu

Δεν σταματάει να εκπλήσσει η AMD, με την κυκλοφορία δύο επεξεργαστών με ενσωματωμένη την Radeon RX 11, τους  Ryzen 3 Apu 2200g και Ryzen 5 2400g. Όπως αναφέρει η AMD, είναι έτοιμοι και συμβατοί με οποιαδήποτε AM4 μητρική, ώστε να μπορείς με το που τους τοποθετείς, χωρίς κάρτα γραφικών, να παίζεις games απαιτήσεων. Μέχρι που μπορεί να φτάσει όμως η δύναμη των εν λόγω επεξεργαστών;

Να αναφέρουμε φυσικά ότι η τιμές είναι εντυπωσιακά χαμηλές με 99$ ο 2200g και 169$ ο 2400g, τιμές που είναι εξαιρετικές για επεξεργαστή και μόνο, πόσο μάλλον και για ενσωματωμένη κάρτα γραφικών!

Ryzen Apu

Ryzen Apu

Υπάρχουν ήδη πολλές δοκιμές με τους εν λόγω επεξεργαστές κι οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η AMD αφουγκράστηκε το τεράστιο πρόβλημα στην αγορά των καρτών γραφικών, με πολλές εταιρίες ή να μην έχουν στοκ ή να έχουν ανεβάσει τις τιμές σε γελοία επίπεδα λόγω του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στο mining των cryptocurrencys.

Ryzen Apu

Ryzen Apu

Οι τιμές έχουν ξεφύγει τόσο, που πολλοί gamers έχουν αναβάλει την κατασκευή ενός tower περιμένοντας να πέσουν οι τιμές στις gpu. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες πωλήσεις για τον νέο Ryzen και φυσικά απώλεια χρημάτων. Οπότε έξυπνα, η Amd έφτιαξε έναν ”προσωρινό” φτηνό επεξεργαστή που δεν χρειάζεται νέα μητρική ή κάποιο ιδιαίτερο hardware. Έτσι ώστε να μπορεί ο gamer με λίγα χρήματα (ή έστω λιγότερα από ότι αν πλήρωνε κάποια υπερτιμημένη gpu) να ξεκινήσει χωρίς άγχος το tower του. Αργότερα θα έχει δύο επιλογές, εφόσον νομίζει ότι δεν τον ικανοποιεί πλέον η δύναμη του Apu. Να βάλει μια έξτρα κάρτα γραφικών όταν πέσουν οι τιμές ή να αναβαθμίσει εξ ολοκλήρου επεξεργαστή με την κάρτα που αυτός θα επιλέξει ώστε να δυναμώσει κατά πολύ το σύστημα του.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι επεξεργαστές αποδίδουν καλύτερα με High End Ram (DDR4) , κάτι που υποστηρίζει το σκεπτικό ενός gamer που χτίζει κανονικά το pc του, χωρίς να χρειάζεται να κάνει άλλες επιλογές για τον Apu από ότι θα έκανε για κανονικό cpu και gpu.

Δοκιμές σε παιχνίδια

Παρ’ ολ’ αυτά, ο 2200g είναι κυρίως για ένα PC που θα παίζει απλά παιχνίδια, κάτι απολύτως λογικό με βάση την τιμή του, κι απευθύνεται στους casual gamers κυρίως indie παιχνιδιών.

Ryzen Apu

Ryzen Apu

Ο 2400g όμως, αν και είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του, έδειξε ότι μάλλον ζορίζεται σε ΑΑΑ τίτλους στα 1080p και σε low settings. Πράγμα λογικό, αν αναλογιστούμε ότι ΔΕΝ έχουμε κάρτα γραφικών. Τα πράγματα αλλάζουν άρδην όσον αφορά gaming σε 720p και medium  settings, εκεί πηγαίνει αρκετά καλά με τους περισσότερους τίτλους που δοκιμάστηκε (τύπου Rise of the Tomb Raider) και με σχετικά καλές θερμοκρασίες μάλιστα.

Ryzen Apu

Ryzen Apu

Για κάποιον λοιπόν που έχει ένα μόνιτορ 720p και θέλει να ξεκινήσει να χτίζει ένα gaming pc, υπάρχει πλέον μια εξαιρετικά καλή και φτηνή λύση, είτε σαν μόνιμη (με μια αγορά κάρτας γραφικών αργότερα έστω και προηγούμενης γενιάς σαν μικρή αναβάθμιση) είτε σαν προσωρινή μέχρι η αγορά να επανέλθει στα φυσιολογικά της.

Θα χρειαστεί μία θυσία όσο αναφορά  τα settings, άλλα είναι προτιμότερο από καθόλου gaming ή gaming με μια κάρτα που κόστισε 2-3 φορές πάνω από την κανονική της τιμή. (καταραμένα κρυπτονομίσματα!)

Παρακάτω, ακολουθεί βίντεο με δοκιμές της κάρτας πάνω σε 7 διαφορετικά παιχνίδια.

Enjoy!

https://youtu.be/mCD5JwdpKh0

About author
Κωνσταντινος Μαυροματης

Κωνσταντινος Μαυροματης

Τεχνικός στον ΕΣ και λάτρης των κόμικ και των pc games οπως και του pc build αλλά και του διαστήματος. Μαγειρεύω κιόλλας .... Ασχετο ....

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.