Home Movies Movie Spotlight Τσίου… 10 πράγματα που δεν ξέρεις για την υπέρτατη Αυγουστιάτικη ταινία

Τσίου… 10 πράγματα που δεν ξέρεις για την υπέρτατη Αυγουστιάτικη ταινία

0

Μια από τις πιο καλτ ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει στον Ελληνικό κινηματογράφο είναι το “Τσίου…” του Μάκη Παπαδηματράτου. Μια ταινία που γυρίστηκε με ελάχιστο budget, αλλά αγαπήθηκε όσο καμία άλλη και κυκλοφόρησε από χέρι σε χέρι παντού.

Πολλοί πλέον όταν ξεμένουν στην Αθήνα τις μέρες του δεκαπενταύγουστου, βλέπουν ξανά αυτή την ταινία, σαν τελετουργικό.

Ας δούμε όμως μερικά ενδιαφέροντα πράγματα που ίσως να μην ξέρεις για το Τσίου…, πάντα spoiler free:

10 Ξεκίνησε ως ταινία μικρού μήκους

Ο σκηνοθέτης, Μάκης Παπαδημητράτος, είχε αρχικά ξεκινήσει την ταινία ως μικρού μήκους. Την έκανε μαζί με τον Αλέξανδρο Παρίση (πρωταγωνιστή στην ταινία). Το σενάριο αφορούσε τον Τσίου που έψαχνε να βρει τη δόση του.

Η ταινία είχε διάρκεια 17 λεπτά. Κάποια στιγμή την είδε ο παραγωγός, Δημήτρης Μακρής, και είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει μεγάλου μήκους.

Έτσι κι έγινε, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει το 2005. Μάλιστα, απέσπασε τρία βραβεία (Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

9 Το όνομα της ταινίας το έχει βρει ο Ερρίκος Λίτσης

Φυσικά το όνομα της ταινία έρχεται από το όνομα του πρωταγωνιστή. Πως προέκυψε όμως;

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, αυτό ήρθε από τον ηθοποιό Ερρίκο Λίτση: «Όταν του έδωσα το σενάριο για να το διαβάσει ήταν ακόμη ανώνυμο. Με ρώτησε πώς θα την πω, αλλά δεν είχα σκεφτεί κάτι, μου πρότεινε να την πω Τσίου και το έκανα».

8 Η ταινία βγήκε στο Internet πριν κυκλοφορήσει στο σινεμά

Κάποιος διέρρευσε την ταινία στο internet, πριν προλάβει να προβληθεί στους κινηματογράφους. Αυτό έκανε και καλό και κακό: Η ταινία έγινε αμέσως cult και από χέρι σε χέρι πήγε παντού, την έχουν δει όλοι. Από την άλλη όμως, αυτό κατέστρεψε την πορεία της στους κινηματογράφους, κόβοντας ελάχιστα εισιτήρια.

Σύμφωνα με τον Παπαδημητράτο: «Κυκλοφορεί μια φήμη ότι διέρρευσα μόνος μου την ταινία στο internet. Δεν ισχύει. Ίσα ίσα, έπαθα μεγάλη πλάκα όταν το πήρα χαμπάρι. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έβλεπα ολόκληρη ταινία στα google videos, πριν το youtube. Πάντως, δεν έμαθα ποτέ ποιος την έβγαλε online. Προφανώς στενοχωρέθηκα όταν την είδα οnline. Η ταινία βγήκε στο internet πριν βγει στις αίθουσες, μόνο αυτό σου λέω. Ήταν ένα μικρό σοκ … Ο Τσίου πολιτογραφήθηκε για μένα σαν ιντερνετική ταινία. Κανείς δεν την είδε στο σινεμά. Έκοψε μόνο 3-4 χιλιάδες εισιτήρια»

7 Η πρώτη σκηνή της ταινίας είναι πραγματική ιστορία

Στην αρχή της ταινίας, υπάρχει μια σκηνή με τον Τσίου να διαφωνεί με έναν ελεγκτή εισιτηρίων. Το περιστατικό είναι πραγματικό.

Ο Αλέξανδρος Παρίσης με τον ηθοποιό που υποδύεται τον εισπράκτορα δούλευαν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Γύριζαν από το ΟΑΚΑ με τον ηλεκτρικό και είδαν κάποιο παιδί που ένας ελεγκτής τον ρώτησε αν βάζει τα πόδια του έτσι και στο σπίτι του. Αυτός του απάντησε «Γιατί, εσύ σπίτι σου χτυπάς εισιτήριο;» – και έτσι βγήκε η σκηνή στην ταινία.

6 Τα γυρίσματα κράτησαν μόλις 14 μέρες

Η ταινία είχε εξαιρετικά χαμηλό budget, ίσως και να είναι η πιο low budget ταινία μεγάλου μήκους που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, με κόστος κάτω από 1000 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει και περιορισμός στον χρόνο γυρισμάτων.

Ο σκηνοθέτης είχε ζητήσει παραπάνω μέρες, αλλά δεν μπόρεσε να τις έχει. Η λύση ήταν να γίνουν πολλές πρόβες (οι οποίες δεν κοστίζουν) ώστε να περιοριστούν οι πολλαπλές λήψεις.

Μάλιστα, τα γυρίσματα στους εξωτερικούς χώρους έγιναν όντως δεκαπενταύγουστο, ενώ οι υπόλοιπη ταινία τις μέρες γύρω από αυτόν και μέσα στον Ιούνη.

5 Η ταινία παραλίγο να μη γίνει λόγω του Ρένου Χαραλαμπίδη

Ο Μάκης Παπαδημητράτος συμμετείχε σε μια τηλεταινία με τον Ρένο Χαραλαμπίδη και τον Γιάννη Ζουγανέλη.

Κάποια στιγμή, σε κάποιο διάλλειμα από τα γυρίσματα, ο Χαραλαμπίδης έγραφε κάποιο σενάριο. Ο Παπαδημητράτος του λέει ότι γράφει ένα δικό του σενάριο, “μια κωμωδία, για ένα πρεζάκι που ψάχνει να βρει τη δόση του”.

Η απάντηση του Χαραλαμπίδη ήταν ότι αυτό δεν είναι κωμωδία. Περάσανε τις επόμενες ώρες με τον γνωστό ηθοποιό να προσπαθεί να πείσει τον Παπαδημητράτο ότι αν προχωρήσει, θα αποτύχει.

4 Περιστατικά με πραγματικούς χρήστες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων

Ένα από τα γυρίσματα είναι στην πλατεία Βάθη, μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. Εκεί φυσικά υπάρχουν πραγματική χρήστες, οι οποίοι μόλις είδαν το συνεργείο αντέδρασαν.

Λίγες μέρες πριν είχε γίνει ρεπορτάζ για κάποιο κανάλι, που είχε δείξει χρήστες στις ειδήσεις. Οι χρήστες λοιπόν όταν είδαν το συνεργείο, αρχικά πίστεψαν ότι είναι πάλι δημοσιογράφοι.

Μόλις ο σκηνοθέτης εξήγησε ότι πρόκειται για ταινία και ότι δεν τραβάει αυτούς, αυτοί κάθισαν πίσω από την κάμερα και παρακολούθησαν το γύρισμα.

Κάποια στιγμή ένας από αυτούς πετάχτηκε και είπε: «φιλαράκι, άμα μου δώσεις ένα εικοσάρικο, θα το κάνω πολύ καλύτερα».

Κι ενώ γυρίζανε τη σκηνή, μπήκε στο πλάνο μια κοπέλα μαζί με έναν ανάπηρο σε καροτσάκι. Το έκανε επίτηδες γιατί ήθελε να παίξει στην ταινία. Τελικά αυτό το πλάνο έμεινε.

3 Δεν πληρώθηκαν οι ηθοποιοί, αλλά ένας τυχαίος περαστικός έβγαλε μεροκάματο

Ένα από τα γυρίσματα είναι έξω από ένα ψιλικατζίδικο. Απέναντι είναι παρκαρισμένο ένα αμάξι που φαίνεται στο πλάνο.

Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου και λέει: «Α θα το πάρω το αμάξι».

Οι συντελεστές του ζήτησαν να μείνει λίγα λεπτά για να τελειώσει το γύρισμα, αλλά αυτός αρνείται. Τελικά για να πειστεί, τον πληρώνουν 50 ευρώ.

Έτσι, ενώ κανένας ηθοποιός δεν πληρώθηκε, ένας τυχαίος περαστικός που έτυχε να αφήσει το αυτοκίνητο του εκεί, πληρώθηκε πενήντα ευρώ.

2 Η ταινία μισήθηκε από τους κριτικούς, αλλά αγαπήθηκε από τον κόσμο

Ο κόσμος αγάπησε αμέσως την ταινία, δίνοντας της αμέσως το status της “κλασικής”. Κάθε καλοκαίρι έχει άπειρες προβολές, όλοι γνωρίζουν τις ατάκες της, σίγουρα έχεις δει και εσύ έστω και μια σκηνή κάπου.

Οι κριτικοί όμως την έθαψαν, σε βαθμό που ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε αρνητικές κριτικές στα flyer της ταινίας. Συγκεκριμένα, το “Τόσο χαμηλά όσο ποτέ άλλωστε ξανά» αφορά την κριτική του Δανίκα, η οποία μάλιστα είναι αναρτημένη στο site της ταινίας:

Η μηδενική βαθμολογία του Δανίκα

1 Μπορείς να την παρακολουθήσεις δωρεάν στο Youtube

Μπορείς κι εσύ να δεις την ταινία δωρεάν, αφού είναι ανεβασμένη στο youtube, αν φυσικά δεν τη δεις σε κάποια προβολή από τις πολλές που γίνονται κάθε καλοκαίρι.

Μάλιστα, στο κανάλι του ίδιου του σκηνοθέτη, είναι ανεβασμένη και με αγγλικούς υπότιτλους. Μπορείς επίσης να παρακολουθήσεις την επόμενη ταινία του, τους “Κλέφτες“.

NO COMMENTS

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version